Situationen i busstationen: "Katastrof"

Handlarna runt busstation har fått nog. Nu måste kommunens ansvariga ta tag i situationen "Missbrukarna som samlas här i vänthallen behöver hjälp. Vart ska de ta vägen? Här är de ju bara och förstör för andra", säger Pressbyråns Karin Pantzare.

Passagen mellan vänthallen och Pressbyrån är numer stängd.

Passagen mellan vänthallen och Pressbyrån är numer stängd.

Foto: Viktoria Berglund

Luleå2023-05-10 19:00

Hon har sett situationen på nära håll sedan januari ifjol då hon började på Pressbyrån. Nu orkar hon snart inte mer.  

– Jag har känt mig som en dagisfröken som måste säga åt folk hela tiden. Jag ringer väktare flera gånger per dag för att situationen är ohållbar. Någon måste göra något. Det funkar inte att de sitter med sina flaskor och kanyler här. De saboterar toaletterna och gör att folk inte vågar in i vänthallen, säger Karin Pantzare på Pressbyrån som ligger vägg i vägg med vänthallen i Luleå busstation.

Den dörr som brukat stå öppen mellan vänthallen och Pressbyrån är numer stängd.

– Jag beslutade stänga den förra veckan, och lite lugnare har det ju blivit. Men det är bara här, inne i vänthallen är det samma stökiga läge.

En som håller med om stöket är Mustafa Gholam som driver restaurang mitt emot stationen. 

– Det är katastrof. Alkoholisterna kommer in när vi är ute i köket och snor öl direkt från kranen i baren och springer sedan ut med fyllda glas. Eller så kommer de hit och vill använda toan, men blir kvar där en halvtimme eller mer och gör sina saker. Det håller inte, så nu får de inte gå på toa här.

Några som ofta dyker upp i restaurangen är turister som väntar på bussen eller just kommit med en.

– De frågar också om de får använda toan, den i busstationen är så ofta trasig eller så vågar de inte in i vänthallen ens. Då får de givetvis sitta här en stund. Men vad tänker Luleå kommun? Det är inget bra första möte med vår stad de får.

Förvaltare för väntsalen är statsbyggnadsförvaltningens David Granqvist vid kommunen. 

– Vi känner till problemen. Det är nära Systembolaget vilket påverkar, men vi tittar på situationen tillsammans med Länstrafiken. De står för vissa delar, som bevakningen. Vi har utökat antal ronder vaktbolaget gör, men det har inte riktigt hjälpt. Kamerabevakning ser vi nu på, men det är bara i sin linda. 

Bevakning med kameror är något Karin Pantzare på Pressbyrån tror på.

– Det är flera gånger som polisen får anmält en incident men inga bevis finns. Kameror skulle hjälpa på den fronten. Men fortfarande kvarstår frågan var missbrukarna ska hålla hus. Det är ju inte bara en handfull personer, utan jag ser runt 35 personer i omlopp, vaktbolaget säger de ser runt 50 olika personer här.

Vi har sökt representanter på Socialförvaltningen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!