Känslosam debatt – natthärbärget fick tidsfrist

Natthärbärgets framtid hängde på en skör tråd. Efter en hård och uppslitande debatt, med anklagelser om rasism och paralleller till en saga, skickade kommunfullmäktige beslutet på framtiden.

Utanför Kulturens hus, där kommunfullmäktige hölls, möttes ledamöterna av ännu en manifestation för härbärgets framtid. I förgrunden ses Sverigedemokraternas gruppledare Per Göransson.

Utanför Kulturens hus, där kommunfullmäktige hölls, möttes ledamöterna av ännu en manifestation för härbärgets framtid. I förgrunden ses Sverigedemokraternas gruppledare Per Göransson.

Foto: Pär Bäckström / Frilans

Luleå2020-10-26 17:00

Minoritetsåterremissen tvingades fram av Centern, Liberalerna, Kristdemokraterna, Vänsterpartiet, Rättvisepartiet, Miljöpartiet och Landsbygdspartiet.

Tidsfristen lär dock knappast ändra någonting. Det finns en stark majoritet för det nya arbetssätt gentemot hemlösa som socialförvaltningen tagit fram. Socialdemokraterna, Moderaterna och Sverigedemokraterna stödjer det.

undefined
Beslutet om natthärbärgets framtid och arbetet mot hemlöshet gick till återremiss. På bilden ses bland andra Bertil Bartholdsson, Thomas Söderström, Samuel Ek och Carola Lidén.

– Vi har en nollvision när det gäller hemlöshet och det här förslaget innebär stöd och hjälp året runt, sade Bodil Wennerbrandt Sevastik (S), ordförande i socialnämnden.

Arbetssättet fokuserar på ett utökat förebyggande arbete, bland annat genom samverkan med andra organisationer.

Samtidigt innebär det att kommunen säger nej till fortsatt stöd till härbärget efter den 31 januari, vilket innebär att föreningen Natthärbärge i Luleå tvingas stänga.

undefined
Carola Lidén (C) yrkade på återremiss.

– Alla tycker vi det är bra att man tar ett helhetsgrepp kring arbetet mot hemlöshet. Men här är ett exempel på ett bra samarbete med civilsamhället som vi slänger bort. Vi är inte heller nöjda med de åtgärder som presenterats, sade Carola Lidén (C).

– De som driver härbärget har fått beskedet i god tid. Det är för att de ska kunna ställa om som vi ger bidraget från november till januari. Annars hade vi kunnat stänga härbärget i förrgår, sade Per Tjärdalen (M).

Förvaltningen lutar sig bland annat mot statistik som visar att de tio sovplatserna till drygt 80 procent utnyttjats av EU-medborgare och andra som kommunen inte har någon laglig skyldighet att hjälpa.

undefined
Rättvisepartiets Jonas Brännberg kallade förslaget till beslut för rasistiskt.

Något som Rättvisepartiets Jonas Brännberg reagerade starkt mot.

– Ni behandlar människor på ett rasistiskt sätt. Ni som stödjer det här beslutet ger omänskligheten ett ansikte, sade han.

Liberalernas Ylva Mjärdell drog paralleller till HC Andersens saga "Den lilla flickan med svavelstickorna".

– Hon frös ihjäl. Tyvärr händer sånt inte bara i sagorna, sade hon.

– Jag reagerar starkt mot ordet "servicenivå" i förslaget till beslut. Det är olämpligt att använda. Det måste finnas en chans för de mest utsatta att få tak över huvudet, sade Bertil Bartholdsson (V).

Bodil Wennerbrandt Sevastik uppgav dock att socialförvaltningen fortsatt har ett antal boendeplatser och ett ansvar att hjälpa folk i akuta situationer.

– Nödperspektivet gäller även EU- och EES-medborgare. Vi lämnar ingen att dö. Debatten är snedvriden, sade hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!