Kanonläge på Ormberget

Minusgraderna är på plats, snökanonerna likaså. Och om allt går enligt plan kan Ormbergets första skidspår också vara på plats inom kort.

Andreas Fagervall, arbetsledare hos fritidsförvaltningen, hoppas att det finns ett åkbart spår på onsdag. Det handlar då om den första delen av konstsnöspåret som är cirka 850 meter långt.

Andreas Fagervall, arbetsledare hos fritidsförvaltningen, hoppas att det finns ett åkbart spår på onsdag. Det handlar då om den första delen av konstsnöspåret som är cirka 850 meter långt.

Foto: Anders Appelgren

Luleå2023-10-23 09:30

Vid 17-tiden på söndagen startades snökanonerna på Ormberget. Redan under måndagsmorgonen låg det ett par respektabla snöhögar på målrakan och på stadionområdet. 

– Nästan halva banan är gjord, konstaterar arbetsledaren Andreas Fagervall som hyser förhoppningar att kunna öppna spåret på onsdag.

Med ”halva banan” menar han den första delen av konstsnöslingan, cirka 850 meter. Konstsnöspåret brukar göras i etapper, det är sällan kylan håller i sig så länge att hela spåret på cirka 2,5 kilometer kan göras klart i ett svep men visst händer det. Som tidigast har hela spåret varit klart 4 november. I fjol dröjde det ett par veckor in i november innan de första stavtagen kunde tas i området men nu ser det ut att bli en tidig start på skidsäsongen. 

Det ska bli varmare från onsdag och därmed sämre förutsättningar för snötillverkning och det är osäkert om minusgraderna i slutet av veckan kommer räcka till för att göra snö. Några plusgrader utlovar SMHI i vart fall inte de närmaste tio dagarna vilket är lovande för de skidsugna och spårmakarna.

Sju enheter sprutade snö under måndagen, både kanoner och så kallade lansar som kommer upp en bit i luften. Snötillverkningen hölls igång under måndagen även om det blev något varmare under dagen. Under kvällen och natten lovade SMHI sjunkande temperaturer igen.

Simon Arenhammar, serviceman, är precis i färd med att slå igång den sista snökanonen när vi besöker Ormberget. Vattnet slås på och den tjocka slangen fylls med kallt vatten från Björkskatafjärden. Kanonen har frusit ihop och det tar ett tag innan vattnet börjar sippra ut från munstyckena i kanonen men plötsligt är det full fart och finkornig konstsnö börjar lägga sig på marken.

Natten mot måndag sjönk temperaturen under tio minusgrader och då börjar det bygga på bra med snö. Kallare än så är ännu bättre.

– Om det börjar vara uppåt femton minusgrader, då gör man mycket snö, konstaterar Simon Arenhammar.

– Vi körde en gång i backen när det var minus 20 och då kunde man med blotta ögat se hur snöhögen växte, fyller Andreas Fagervall i.

Den som vill åka skidor på Ormberget måste betala en spåravgift. Cirka 2000 säsongskort brukar säljas varje år. Årets säsongsavgift är 460 kronor och avgiften gäller även för den som inte använder sig av konstsnöspåret. Personer under 20 år åker gratis. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!