Kanelbullen har fått konkurrens

Orientens bakverk har hittat till Luleå.Det irakiska paret Farhan AbdeIrahman och Soma Salih erbjuder Baklava, Kulich, Bürek och annat i butiken.– Baklava känner väldigt många europeer till, säger Farhan AbdeIrahman.

Shaklama.

Shaklama.

Foto: Lars-Göran Norlin

LULEÅ2014-03-13 08:30

Förra veckan öppnade äkta paret ett litet konditori på Mjölkudden. De har tidigare haft restaurang i Piteå men fklyttat till Luleå. En man som sålde orientaliska varor på Mjölkudden sålde butiken till det konditorintresserade paret.

Namnet blev "Minnas" och det har redan rönt stor uppmärksamhet.

– Vi tänkte att det skulle vara en nyhet att sälja orientaliska bakverfk. De vi säljer finns i länder som Irak, Iran, Turkiet och i andra arabiska länder. Vi satsade på detta eftersom min fru baka jättegott.

Sortimentet av orientaliska bakverk är stort och spännande.

Här finns smaker som är långt från det svenska baket och kannelbullarna.

Arabisk kaka

Baklava, Bürek, Kulich, Shaklama, Kunafa som är en arabisk kaka och mycket, mycket annat.

Farhan AbdeIrahman och Soma Salih har beställt en ugn som snart ska komma till butiken/bageriet.

Det betyder att döften av orientens kryddor blandas med utbudet.

Arabiskt kaffe med smak av kardemumma är en självklar ingrediens.

Farhan AbdeIrahmanoch Soma Salih berättar att de får både spontankunder men också beställningar.

– Vi har fått till fester, som bröllop och förlovningar. Många vill ha den här typen av bakverk.

Vilka är de vanligaste ingredienserna i orientens bakverk?

– Valnötter och pistage.

Det finns ju ganska många i fyrkantsområdet med rötterna i Iran, Irak och Turkiet.

– Vi kommer från norra Irak, vi är kurder.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om