Kan bli rekord för Avanfärjan: ”Satt fast i morse”

Det må vara rejält med minusgrader ute men den lindragna färjan mellan Avan och Norra Sunderbyn ger inte gett upp i första taget.

Avanleden är igång men i rännan finns issörja som hela tiden vill frysa ihop. 2007 kördes sista turen 7 januari och det är rekord. Kanske blir det nytt rekord i år.

Avanleden är igång men i rännan finns issörja som hela tiden vill frysa ihop. 2007 kördes sista turen 7 januari och det är rekord. Kanske blir det nytt rekord i år.

Foto: Anders Appelgren

Luleå2021-01-05 17:30

Det står några bilar och väntar för att få ta sig med över till Sunderbyn, en tur som bara tar några minuter. Ett grått vinterdis har svept in och det går inte att se över till Sunderbyn. Känslan är att färjetrafiken borde gett upp vid det här laget, isen har trots allt lagt sig, men icke.

– Men det är på håret. Vi är verkligen inne på slutklämmen, säger Robert Backlund, en av de tre som jobbar vid Avanleden.

2007 kördes sista turen 7 januari. Det är rekordet hittills men nu har färjan Theresia slagläge för att sätta ett nytt rekord. 

Men nu börjar det vara segt för grejerna.

– Jag satt fast i morse, konstaterar Stefan Larsson som haft dagens första pass.

Att det ändå fortfarande går att köra färja beror på flera faktorer. På botten, under färjans sträckning, ligger två luftslangar som släpper ifrån sig bubblor. De skapar rörelse på ytan vilket gör det svårare för isen att frysa till. Men de har även en annan funktion.

– Bubblorna ska föra med sig varmare vatten upp men vi har för kallt bottenvatten i Luleälven nu, säger Robert Backlund.

Personalen rensar även rännan från is genom att skjuta is-sörjan framför färjan, därefter lyfter en grävare upp det på land. Sörjan används sedan till att bygga en upphöjd nedfart till den kommande isvägen. Det gör nedfarten mindre känslig för högvatten.

undefined
För att hålla rännan ren från issörja knuffar färjan in massorna mot land där en grävmaskin använder det till att bygga en upphöjd nedfart till den kommande isvägen.

Vi följer med på en Avan-Sunderbyn tur och retur. I rännan ligger massor av isskravel men än så länge går det hyfsat för Theresia att jobba sig framåt.

– Går det för sakta skjuter man isen framför sig. Det måste gå fort så isen går under färjan, säger Stefan Larsson.

När beslut tas att stoppa färjetrafiken får Theresia frysa in en bit ut från land. Arbetet med att ordna isvägen brukar skötas parallellt med färjetrafiken men i år har det varit så dåliga isar att det inte funnits mycket att göra. Glappet mellan stoppad färjetrafik och öppnad isväg brukar inte vara långt.

– I fjol tror jag att det gick 20 timmar från färjan stannade till isvägen öppnade, säger Stefan Larsson.

Gudrun Fredriksson har kört färjan sedan 1998. Att köra vid årsskiftet ser hon som ovanligt men nytt rekord i år? Nja, hon är skeptiskt till att det går att köra tre dagar till.

– Det är tveksamt, det gick tungt i morse. Kanske att det går att köra en dag till, säger Gudrun Fredriksson.

På morgonen den 6 januari meddelade Trafikverket att färjetrafiken Avanleden ställs in för säsongen. Det blev inget nytt rekord 2020.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!