Kampen om prestigeuppdraget – Peab förlorar på poäng

Östra länken är Luleå kommuns största investering någonsin. Notan beräknas hamna på drygt 1,8 miljarder och leder i slutändan till att Luleåbornas VA-avgift fördubblas.
Projektet har lyfts fram som en stor framgång, kammat hem ett prestigefyllt pris och enligt kommunen blivit billigare än budgeterat.
Vi har granskat kostnaderna och kan avslöja oklarheter i redovisningen och kritik som riktas mot projektet.
Men vi börjar med de två upphandlingar som genomförts. De har inte avgjorts av lägsta pris utan av poängbedömning.

NCC har tagit hem båda upphandlingarna som genomförts i Östra länken. Totalt beräknas projektet kosta 1,8 miljarder innan det är slutfört.

NCC har tagit hem båda upphandlingarna som genomförts i Östra länken. Totalt beräknas projektet kosta 1,8 miljarder innan det är slutfört.

Foto: Elisabeth Hedman

Luleå2021-05-19 06:00
undefined
Här är Östra länkens olika etapper och pumpstationer utmärkta.

"Nu kan Luleå växa".

Så lyder rubriken på pressmeddelandet som går ut i februari 2013 och som media snabbt kastar sig över. Det är första gången som Luleåborna får stifta bekantskap med Östra länken. Omfattningen är gigantisk. VA-projektet kallas Vattnets motorväg.

Syftet: att bygga ut och förnya VA-systemet mellan Gäddviks vattenverk och Uddebos reningsverk för att möjliggöra Luleås utveckling med nya bostadsområden och allt fler Luleåbor. Två mil rörledningar ska grävas ned. Förutom arbeten med vatten och avlopp ingår även byggen och åtgärder kopplade till miljö, trafik och stadsbyggnad. Tio etapper ingår och arbetet beräknas pågå från 2014 till 2030.

undefined
I februari 2013 presenterade projektledaren Mats Nordgren planerna för Östra länken.

Projektledaren Mats Nordgren koncentrerar informationen till projektets första etapp, 4A, mellan Västra Skurholmen och Lulsundet. "Det är bland de största markarbetena i Luleå genom tiderna", säger han. 

Samtidigt har ledningen för dåvarande tekniska förvaltningen bestämt sig för att använda ett för kommunen helt nytt arbetssätt för att sköta entreprenaden, kallat "utökad samverkan" (se faktaruta). I det här fallet innebär det bland annat ett nära samarbete mellan beställare och utförare med öppen bokföring, att budgeten i större delen av entreprenaden bestäms gemensamt och att fast pris inte efterfrågas i de upphandlingar som görs.

I de dokument som vi begärt ut från kommunen framgår följande:

undefined
2014 och 2017–2018 gjordes de två upphandlingarna i Östra länken.

Upphandlingen går ut i februari 2014 och innefattar de tre första etapperna; 4A, 4B och 4C. Kommunen har projekterat stora delar av arbetet. Det gäller alltså en utförandeentreprenad.

Till skillnad mot klassiska upphandlingar, där bolaget med lägst pris vinner förutsatt att alla krav är uppfyllda, använder sig kommunen av en poängbedömning av olika områden som viktas olika: 1) Pris kommersiell del, där bolagen anger en kostnad för sin organisation i del av arbetet, samt storlek på entreprenörsarvode. 2) Organisation, kompetens och erfarenhet, där enskilda medarbetare bedöms. 3) Genomförandebeskrivningar. 4) Anbudspresentation och intervjuer.

undefined
Hundratals miljoner i rullning. Östra länken är Luleå kommuns största investeringsprojekt någonsin.

Något totalpris för entreprenaden efterfrågas inte. Kommunens utvärderingsgrupp utgörs av Jesper Klefsjö, Mats Nordgren, Leif Nordlund och Dan Karlsson.

Fyra anbud lämnas in: NCC, Peab, Skanska och Nåiden/Nyab. De sistnämnda åker ut redan i lämplighetsprövningen, eftersom kommunens utvärderingsgrupp bedömer att deras referensobjekt, bygget av Uddebo vattenreningsverk, inte uppfyller kraven. Skanska har dyrast organisation och högst procent på arvodet, och är därmed ur spel.

NCC och Peab får exakt samma bedömning av punkterna 3 och 4. När det gäller pris och arvode är Peabs anbud på 2 568 000 kronor klart billigare än NCC:s på 4 120 000. Peab begär även lägre arvode, 6,5 procent mot NCC:s 7,2.

undefined
Första spadtaget tas i Östra länken i augusti 2014.

Men det räcker inte när punkt 2 bedöms. Utvärderingsgruppen ger NCC:s helhetsorganisation maxpoäng (1) medan Peab får 0,5. Och när det gäller erfarenhet hos nyckelpersoner (maxpoäng 2) får NCC 1 och Peab 0. 

NCC tar hem entreprenaden. Någon överklagan blir det inte, utan i maj 2014 undertecknar NCC och kommunen kontraktet och i augusti 2014 åker spaden i backen för Östra länken.

Att jämföra NCC:s och Peabs anbud går inte. Vinnande anbud har kommunen lämnat ut, men förlorande anbud finns inte sparade. Peab vill inte lämna ut anbudet. Inte heller vill bolaget ge sin syn på upphandlingen.

"Vi lämnar inte ut våra anbud eftersom det handlar om våra affärer. Vi har inga kommentarer gällande era övriga frågor", skriver Kajsa Jacobsson, presschef vid Peab, i ett mejl. Övriga förlorande bolag vill inte heller kommentera upphandlingen.

undefined
Peab förlorade entreprenaden på att deras organisation bedömdes svagare än NCC:s.

Nästa upphandling ska bli jämnare. Den innehåller samtliga resterande etapper av Östra länken och går ut i december 2017. Kommunen har inte projekterat någonting. Det handlar därmed om en totalentreprenad, även denna gång i utökad samverkan.

Vad gäller kommunens utvärderingsgrupp är ingen deltagare från första upphandlingen kvar. Gruppen består nu av Marianne Kallin, Malin Suneson, Ingvar Mosesson, Peder Bergman.

NCC, Peab, Nyab och Nåiden/BDX deltar. Vi begär ut handlingar av kommunen.

Det visar sig att den kommersiella delen där bolaget fått prissätta sin organisation och ange arvode har utgått, och att arvodet är fastställt till åtta procent. 

undefined
De första etapperna i Östra länken är avslutade. Nu pågår bland annat etapp 3.

Återstår gör de tre områden, där kommunens utvärderingsgrupp poängbedömer organisation, platschef, kalkylator, projekteringsledare, arbetsledare VA-arbeten, erfarenhet av att ha arbetat i team, genomförandebeskrivning, anbudspresentation och intervjuer med nyckelpersoner (ombud, platschef, kalkylator).

Systemet är komplicerat. Skalan går ända ned till hundradelar i vissa fall. En viss poäng ger en viss anbudspoäng enligt hur området viktas. Exempelvis vid intervjuerna för platschef får NCC 2,63 poäng (0,14 anbudspoäng), BDX/Nåiden 2,92 (0,16), Peab 2,90 (0,15) och Nyab 2,77 (0,14).

Intervjuerna finns inte dokumenterade och genomförandebeskrivningen är sekretess. Men vi kan utläsa att två avgörande bedömningar i upphandlingen är värderingen av arbetsledare VA-arbeten och arbete i team.

undefined
Arbetet med Östra länken har pågått i sju år. Det här är etapp 4E där en pumpstation byggs nedanför Tunastigen.

NCC anger olika arbeten från Östra länken 4C som referensobjekt i båda fallen. Peab refererar bland annat till bygge av avloppsreningsverk i Umeå (arbetsledare VA) och trafikprojekt kopplat till Trafikverket och Botniabanan (arbete i team). Kommunens utvärderingsgrupp bedömer att NCC:s referenser är starkare, och Peab tappar 0,04 anbudspoäng.

När anbuden summeras har NCC vunnit med 0,95 anbudspoäng. Peab är tvåa på 0,92, Nyab är trea på 0,89 och BDX/Nåiden fyra på 0,83.

Inte heller den här gången överklagas beslutet. Och nej, inget av förlorande bolag vill uttala sig.

undefined
Kontrakten med NCC för Östra länken är skrivna 2014 och 2018.

I maj 2018 skriver kommunen och NCC på avtalet för resterande arbeten i Östra länken, ett uppdrag där kostnaden är beräknad till 1,3 miljarder.

Bedömningar av utvärderingsgruppen avgör utgången av båda upphandlingarna. Det finns starka synpunkter i branschen kring detta och vi ska återkomma med den kritiken i en annan artikel.

Utökad samverkan

Modellen utvecklades i USA på 1980-talet under namnet partnering. En svensk variant, kallad utökad samverkan, togs fram i början av 2000-talet. Den användes främst i storstäderna, i komplicerade projekt med många osäkerhetsfaktorer, men har blivit allt vanligare.

Målet är att under entreprenaden utveckla ett arbetssätt mellan beställare och utförare som leder till färre tvister kring förseningar och fördyringar. Parterna kommer tillsammans fram till en budget och delar risker om kostnaderna ökar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!