Norrbottniska män äter minst frukt och grönsaker i landet. Endast fyra procent äter den rekommenderade mängden på 500 gram, tre frukter och två nävar grönsaker, om dagen.
Länets kvinnor ligger däremot nära riksgenomsnittet på 14 procent.
Det har fått landstinget att påbörja en kampanj för att få i männen mer frukt.
Förbättra sina odds
- Med tanke på de höga tal av hjärt- kärlsjukdomar som vi har är det bra om vi får en attitydförändring, säger Agneta Granström (MP), folkhälsoråd.
Hon fortsätter:
- Och här har ju 96 procent en förbättringspotential.
Agneta Granström pekar på att även en mängd olika cancerformer kan undvikas om mer grönt står på matbordet.
- Det är ganska lätt att bryta en vana och det behövs så lite för att förbättra sina egna odds.
Folkhälsorådet Granström tror att det finns en djupt liggande tradition i bristen på att äta grönt.
- Det ligger nog kulturellt att norrbottniska män inte har haft möjlighet att gå ut och äta. Många har haft matlåda utan grönsaker. En fryst gurka är ju ingen hit.
Statstiken visar också att männen längs kusten är något bättre på att få i sig grönsaker samt att nyttigheterna avtar ju längre upp i åldern man kommer.
Annika Nordstrand, folkhälsochef, tror även annat kan skrämma männen.
- Att äta frukt har en präktighetsstämpel, säger hon.
Rune Sandström, 77, står och plockar bland grönsakerna i en Ica-butik. Han tillhör de fyra procenten som är den rekommenderade mängden.
- Det brukar bli minst en apelsin och ett äpple om dagen. Nu ska jag köpa purjolök och paprika till en fisksoppa, säger han.
Favoritfrukten är dock slut för dagen i butiken.
- Äpplet Cox Orange. Som tur är har jag ett lager hemma.