Kamp för att rädda husen i Svartöstaden

Svartöstadsborna samlar sig till kamp för att rädda de rivningshotade husen.På onsdagskvällen hölls en medborgardialog med inbjudna experter och politiker.

HUSEN KVAR? Tomas Örn argumenterade för möjligheten att ändra detaljplanen så att de rivningshotade husen kan bli kvar. Matilda Eriksson, ordförande i Svartöstadens intresseförening lyssnar.

HUSEN KVAR? Tomas Örn argumenterade för möjligheten att ändra detaljplanen så att de rivningshotade husen kan bli kvar. Matilda Eriksson, ordförande i Svartöstadens intresseförening lyssnar.

Foto: Göran Ström

LULEÅ2015-02-04 22:37

Kommunen står fast vid den detaljplan som innebär att 8 hus och 26 hyresrätter i Svartöstaden ska rivas. Men Svartöstadens intresseförening fortsätter sina försök att rädda husen och hade bjudit in till mötet som samlade dryga 60-talet deltagare.

– Vi vill få upp all information till ytan och visa på att husen inte behöver rivas. Innan vi kan se framåt måste vi få en lösning, säger Matilda Eriksson, ordförande i intresseföreningen.

Föreningen anser att detaljplanens grunder blivit inaktuella. Planen härrör från Stålverk 80-tiden då man räknade med behov av skyddszon mot SSAB och breddad väg till Malmhamnen.

Enligt Tomas Örn, Svartöstadsbo med en bakgrund som byggnadsantikvarie, har risken för exempelvis gasexplosioner minskat vid SSAB. Detta på grund av ett förbättrat säkerhetsarbete.

– SSAB säger i princip att det inte längre finns någon risk utanför deras eget stängsel. Det gör att man skulle kunna börja diskutera att bygga på befintlig bostadsmark, säger Tomas Örn.

Han pekade också på att en breddad väg till gamla Malmhamnen inte längre behövs, eftersom hamnen flyttats och att även LKAB:s kvarvarande verksamhet ska flyttas.

Kaj Bergman, pensionerad byggnadsantikvarie tog till orda på mötet. Han pekade på det unika med att Svartöstaden från början byggdes av arbetarna själva.

– Det finns andra arbetarmiljöer i Sverige bevarade, men de är som regel byggda av patronerna, sade han.

Trots att mycket av den ursprungliga kåkstaden rivits ser Bergman ett stort värde.

– I Svartöstaden finns hela 1900-talets byggnadshistoria. Från träkåkar till mexitegelvillor.

Lenita Ericson (S), ordförande i stadsbyggnadsnämnden, fanns med under dialogmötet.

– Det är fantastiskt att se och höra det engagemang som finns. Jag tycker att det är viktigt att ta intryck av det som sades och vända på varenda sten.

Men hon anser också att hela bilden kring detaljplanen inte kom fram vid mötet. Kommunen ska därför hålla ett informationsmöte och ge sin syn på saken.

­– Vi måste också titta på vad det finns det för andra möjligheter till fler bostäder, till exempel förtätning. Från politisk synvinkel har vi inget annat intresse än de andra som var på mötet. Vi vill säkerställa att Svartöstaden ska fortsätta att vara den levande stadsdel den är.

En annan politiker på plats var Jan Nyberg (MP). Han tog upp vikten av att våga lyssna till känsloargumenten och jämförde husrivningar med hur tidigare generationer spikade masonit på spegeldörrar, som en reaktion mot fattigdomen.

– Låt oss vara moderna och inse värdet av det omoderna, sa Nyberg och fick applåder.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om