Kalla lägenheter upprör: "Nog borde vi ha värme"

Det är kallt i lägenheterna i ett årgångsboende i Luleå. "Jag sitter med dubbla sockor och tjocka tröjor", säger boende Yvonne Henriksson.

Yvonne Henriksson med grannen Lena. De påtalar kylan i lägenheterna på årgångsboendet.

Yvonne Henriksson med grannen Lena. De påtalar kylan i lägenheterna på årgångsboendet.

Foto: Monica Ranneberg

Luleå2021-12-02 05:00

Yvonne och Leo Henriksson bor i ett årgångshus på Hagelvägen i Luleå. Under de sex år paret bott i lägenheten har det mesta fungerat bra, men sedan det blev kallt den här vintern har paret haft problem med värmen i lägenheten.

Ett årgångshus är ett kategoriboende för de som är 65 år och äldre. Lägenheter i årgångshus och trygghetsboenden ska ha en högre inomhustemperatur, minst 22 grader på dagen. Temperaturen är i linje med Folkhälsomyndighetens allmänna råd och rekommendationer.

Exakt hur kallt det är i lägenheten kan inte Yvonne Henriksson svara på. Hon säger att hyresvärden Lulebo bett dem mäta temperaturen. 

– Jag är 84 år och min man sitter i rullstol. Det är inte så lätt att ordna med saker. Men kallt är det och det är inte bara vi som har kallt. Vi har pratat med grannar som har samma problem, och de får inte heller gehör.

Ett par grannar intygar att de har problem med värmen men att de inte fått hjälp med att höja temperaturen. De påpekar också att även sandningen är bristfällig och att en av dem ramlat på grund av halka.

– Vi betalar dyra pengar för de här lägenheterna. Nog borde vi ha värme och slippa göra illa oss, säger grannen.

Yvonne Henriksson säger att de ringt tre eller fyra gånger till Lulebo för att påtala problemet men att inget händer.

– När man fryser inomhus tappar man lusten att göra något. Och man orkar inte ringa överallt, säger Yvonne Henriksson.

Rickard Lindbäck som är fastighetschef på Lulebo känner inte till att det ska vara kallt i årgångslägenheterna och säger att han måste kolla i register och prata med servicecenter innan han kan uttala sig. 

– Givetvis ska de ha rätt temperatur. Vi har stort fokus på värmen just när det är så kallt.

Han återkommer en stund senare med informationen att det inte funnits någon registrerad felanmälan på adressen som paret Henriksson bor på. 

– Hyresgästerna ringer antingen till kundcenter eller felanmälan, men lotsas rätt om de ringer fel. I det här fallet så har det varit ett missförstånd. Hos oss har man väntat på att de ska ringa tillbaka och meddela innetemperaturen. Men något missförstånd har skett och det är lite beklagligt. Vi borde förstått tidigare att vi borde agera.

När det gäller sandningen säger Rickard Lundbäck att han ska stämma av hur läget ser ut och ber hyresgäster felanmäla om de upplever att den inte fungerar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!