Kall lax till Korea på nio timmar

Vid 18-tiden på tisdagen inträffade det historiska. Fraktflyget från Luleå kom igång på allvar.- En i dag, sedan en i veckan. Målet är två i veckan, säger Anders Sandberg styrelseordförande i Kallax Cargo.

Lastning pågår i fraktjumbon som ska nå Seoul på nio timmar. FOTO: Bengt-Åke Persson

Lastning pågår i fraktjumbon som ska nå Seoul på nio timmar. FOTO: Bengt-Åke Persson

Foto: Bengt-Åke Persson

LULEÅ2009-01-20 22:37
Flygplanet en Boeing 747-700, 65 meter långt och 70 meter brett, tog mark någon minut tidigare än beräknat. Under stoppet i Luleå lastades lax på från de nordnorska producenterna samt en del teknisk utrustning.
- Tolv personer har varit igång hela dagen, säger flygstationschefen Susanne Jangdahl och tillägger att det nog handlar om lika många under själva lastningen. Tillkommer gör bland annat lastbilschaufförer. Att personalen intensivtränat i tre veckor.
Avtalet om transporterna från Frankfurt via Luleå till Seoul sköts av Korean Air Cargo. Det är speditionsföretaget DHL Norway som organiserat transporterna.
- Beslutet togs den 5 januari. Så det har handlat om ett intensivt arbete för att igång terminalen, säger Sandberg och tillägger att 60 ton väntar på transport.
Inte bara lax
Han betonar att det absolut inte bara handlar om lax utan också om mineraltillgångar som norra Skandinavien är rikt på. Målet på sikt är att få till stånd transporter till Luleå från Murmansk.
Ändå är det ingen tvekan om att laxen kan leda till det lyft som fraktflygbolaget väntat på.
- Laxen trivs inte i varmare vatten så expansionen blir här, fortsätter Anders Sandberg och tillägger att det har varit en enorm utmaning för Kallax Cargo att ta sig in på marknaden i en som han beskriven mogen bransch.
Problemen med att flyga över ryskt lufttrum är också historia i och med att Korean Air Cargo sköter transporterna.
Nio timmars flygning
Efter nio timmars resa, med planet vars flygkostnad ligger på 190 000 kronor per timme, transporteras godset vidare bland annat till Japan.
Att den nya rutten ska bli en succé är mister Lee, skandinavienchef för Korean Airlines, övertygad om. Redan för tio år sedan såg bolaget möjligheterna med Luleå. Rätt geografiskt läge, produkter som efterfrågas samt god service.
- En historisk dag, säger han och betonar att målsättningen är 2-3 avgångar i veckan.
Något som kan leda till att det kan bli fler jobb på flygplatsen i Luleå.
Kallax cargo
Idén om en fraktflygplats knäckdes 1993 av Bengt Engman, som insett att en flygrutt till Asien skulle bli betydligt kortare om planet mellanlandade i Luleå.
Dåvarande näringsministern Björn Rosengren nappade och 1999 beslöt regeringen att bygga ut rullbanan på Kallax.
De åtta ägarna är Luleå kommun, Norrporten och NCC äger var för sig 17 procent. Övriga delägare och verksamma inom transportbranschen är Kalles bud & transport, de tre norska bolagen Meyership, Lars Holm shipping, Wiiks Transport och Kalottspedition från Finland.
De ekonomiska svårigheterna för bolaget har kommunen löst genom att i februari 2005 köpa igen den mark man skänkt till bolaget för sex miljoner. I maj 2007 omvandlades ett lån på 1,5 miljoner kronor till ett aktieägartillskott. Dessutom togs villkoren bort för det tidigare aktieägartillskottet på 3,3 miljoner kronor.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om