– Socialdemokraterna har nu erkänt att det blivit grova fel i underlagen. Då går det inte att bara trumma på utan vi måste försäkra oss om hur det ser ut, säger Centerns gruppledare Carola Lidén.
Samverkan Luleå (C, KD, L och SJVP) anser att kostnader för kommande strukturförändringar inom Framtidens skola måste utredas.
– Stoppa allt till efter folkomröstningen. Det handlar ju inte om små differenser. Underlagen tycks mer eller mindre vara kvalificerade gissningar, säger Samuel Ek (KD), gruppledare.
Debatten tog fart på kommunfullmäktige efter en interpellation. Arne Nykänen (C) ville att kommunalrådet Lenita Ericson (S) skulle redogöra för hur kostnaderna förändrats i förhållande till de beslutsunderlag som tidigare presenterats, när det gäller ombyggnationerna av Hemängskolan och Kläppenskolan i Sunderbyn, samt Bergets förskola på Skurholmen.
Av Ericsons svar framkom att investeringskostnaderna i Sunderbyn blev 83 miljoner i stället för kalkylerade 61 miljoner. Och att ombyggnationen av Bergets förskola slutade i att en helt ny förskola behövde byggas, vilket innebar att kostnaden blev 34 miljoner i stället för sex miljoner.
Vidare har den årliga hyreskostnaden i Sunderbyn ökat med cirka tre miljoner.
– En hel del av detta förklaras av dåligt dokumenterade byggnader. Det är gamla synder som vi fått sota för. Men vi ska bli mycket bättre på detta, sade Anja Johansson (S), ordförande i stadsbyggnadsnämnden, i talarstolen.
Barn- och utbildningsnämndens ordförande Emma Engelmark (S) fyllde på.
– Det är en viktig fråga att lyfta. Underlagen måste vara korrekta. Men förändringarna är i första hand verksamhetsstyrda och det finns därmed inget skäl att pausa Framtidens skola. När det gäller ökade driftskostnader så är nämnden garanterad kompensation för dem, sade hon.
Näst i tur enligt Framtidens skola finns stora strukturförändringar i Gammelstad och Bergnäset, samt Borgmästarskolan på Notviken som ska byggas om till en förskola.
Vänsterpartiet och Rättvisepartiet stödde kravet på att stoppa processen. Jonas Brännberg (RS) uppgav att den hårda politiska styrningen i Framtidens skola gjort att kalkyler från förvaltningen inte varit objektiva.
Lenita Ericson anser dock att problemet är större än undermåliga underlag.
– Vi har ett extremt ålderdomligt fastighetsbestånd. Jag ser fram emot att diskutera mer om det här, sade hon.