Kalixlöjrom på Restaurangalan

Kalixlöjrom tar åter plats i gastronomins finrum. På måndag är den hedersgäst när landets bästa kökschefer och krogar möts på Restauranggalan i Stockholm, matens motsvarighet till filmens Guldbaggegala.

DELIKATESS! Kalix Löjrom är en delikatess som fått spridning över hela landet och ut i Europa. Tryggve Bergman har jobbat hårt för att produkten ska hamna på tallrikar utanför länets gränser.

DELIKATESS! Kalix Löjrom är en delikatess som fått spridning över hela landet och ut i Europa. Tryggve Bergman har jobbat hårt för att produkten ska hamna på tallrikar utanför länets gränser.

Foto: Pär Bäckström

LULEÅ2015-10-29 21:02

För fem år sedan fick Kalixlöjrom det starkaste och bästa ursprungsskyddet för livsmedel som utfärdas av EU - Skyddad Ursprungsbeteckning, SUB.

Kortfattat står det i reglerna för ursprungsskyddet att ”produkten är producerad, bearbetad och beredd inom ett visst avgränsat geografiskt område med en för området karaktäristisk metod”.

I praktiken ska siklöjan vara fångad mellan Torne och Åby älvar och maximalt fyra mil ut från kusten.

Tryggve Bergman har i många år arbetat för just ursprungsmärkningen, han har dessutom arbetat gentemot större varumärken i områden söderut.

Han har varit ”råvarucoach” för det gamla kocklandslaget.

Nu i höst har Junköfiskarna, Lars och Per Öqvist vars familj levt av och med havet sedan 1700-talet, haft besök av närmare 50 kökschefer och kockar i samband med löjfisket. De har fått vara med och rensa och därefter njuta av löjrommen så pinfärsk som den bara kan vara.

I samband med Restauranggalan, "Årets roligaste måndag", på Circus på måndag är det Tryggve Bergman som svarar för tilltugget, Kalixlöjrom från Junköfiskarna, i samband med champagneminglet.

– De har inga producenter som får marknadsföra produkterna, de vill dock ha med oss. jag ska hålla i en löjromsbar för cirka 700 gäster. Det är ju ett otgroligt forum för oss.

Det är Junköfiskarnas rom som serveras tillsammans med snittar vid minglet. Den löjrommen serveras nu också på Operakällaren och på femstjärniga Grand Hôtel Grand under en temavecka i höst.

– Vi har levererat 5 000 burkar till Operakällaren.

Andra krogar som gärna serverar löjrommen från Kalix i Stockholm är

Sveriges kanske mest kände smaktestare, Richard Juhlin som är expert på att uppskatta och känna igen champagne, sa så här om Kalix Löjrom.

– Det är samma mineralitet som i de finaste champagnerna.

Restauranggalan är det årligen återkommande evenemanget där förebilder, inspiratörer och innovatörer i alla delar av branschen lyfts fram och hyllas.

Restauranggalan bedömer delar inom den svenska restaurangnäringen i 14 tävlingskategorier.

Tävlingskategorierna är: Årets Barkoncept, Årets Klassiker, Årets Framtidslöfte, Årets Hållbara Krog, Årets Hälsokoncept, Årets Innovatör, Årets Krog, Årets Krogmiljö, Årets Krögare, Årets Leverantör, Årets Matsalsteam, Årets Smaksättare, Årets Sommelier och RS Hederspris. Den namnkunniga juryn tar hänsyn till de satta kriterierna vid bedömning av tävlingsbidragen.

Klassad löjrom

Fakta

Junköfiskarna har delat in rommen i tre klasser. Premium är löjrom från fiskets första dagar där romkornen är små med mycket fast konsistens. Classic utgör merparten av skörden och fås under de tre mellersta fiskeveckorna. Doften är ren och smak av hav och smaken har tydlig mineralitet och är fireks och fyllig.

Matura är rom från löjfiskets sista dagar , rommen har mognat och kornens membran är tunna och smälter lätt i munnen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om