Kalfjället försvinner

De norrbottniska fjällen är en unik naturresurs som lockar besökare från hela världen.Men om klimatet fortsätter att bli varmare så är fjällen täckta av skog inom bara någon generation.- Om inte utvecklingen kan vändas blir det så, säger me-teorolog Tomas Casselgren.

Enligt meteorologen Tomas Casselgren är det otvetydigt så att trädgränsen flyttar uppåt i allt snabbare takt som ett resultat av att medeltemperaturen på jorden ökar på grund av växthuseffekten.FOTO: Bengt-Åke Persson

Enligt meteorologen Tomas Casselgren är det otvetydigt så att trädgränsen flyttar uppåt i allt snabbare takt som ett resultat av att medeltemperaturen på jorden ökar på grund av växthuseffekten.FOTO: Bengt-Åke Persson

Foto: Bengt-Åke Persson

LULEÅ2010-08-05 06:00
Att trädgränsen flyttas uppåt på grund av att klimatet blir varmare är känt sedan länge. Men nu visar forskning att det går mycket snabbare än vad man hittills har trott.
I Jämtland har biologer på uppdrag av Naturvårdsverket och länsstyrelsen i Jämtland inventerat fyra fjälltoppar från trädgränsen till stora Härjångsstöten. Syftet är att se vad som händer med vegetationen när klimatet blir varmare.
Skrämmande resultat
Resultatet är skrämmande. Enligt forskarna kommer Sveriges kalfjäll att vara klädda av skog inom 100-200 år.
Pensionerade F 21- och tv-meteorologen Tomas Casselgren arbetar fortfarande aktivt med klimatfrågor och bekräftar den dystra framtidsprognosen för fjällvärlden.
- Det visar även forskningen som görs vid forskningsstationen i Abisko. Björkarna kryper stadigt uppåt på fjället. Fortsätter utvecklingen så är det inom en relativt snar framtid bara Riksgränsen, Abisko och Åreskutan som är kalfjäll, säger han.
Enligt Tomas Casselgren ligger trädgränsen för närvarande på ungefär 1 000 meters höjd i Sverige.
- I Alperna, där det är varmare, ligger den på cirka 2 000 meter och så blir det här också när temperaturen ökar till deras nivåer.
Måste minska utsläppen
Enligt Tomas Casselgren har visserligen de naturliga klimatvariationerna varit stora genom tiderna men de senaste åren har de gått fortare än tidigare och de flesta klimatforskare är överens om att klimatförändringarna utgör ett hot och att utsläppen av koldioxid måste minskas. När det gäller hur snabbt förändringarna går och
i hur stor omfattning det framtida klimatet förändras skiljer det en del mellan olika prognoser.
De avancerade matematiska datormodeller som ska förutsäga framtidens klimat räknar på det komplicerade samspelet mellan de olika växthusgaserna, varav koldioxid och vattenånga är de vanligaste, i atmosfären.
Det finns olika framtidsscenarier beroende på om vi människor kan minska utsläppen av koldioxid eller om de fortsätter att öka i samma takt.
Biologiska mångfalden hotas
Det är inte bara trädgränsen som påverkas av att klimatet blir varmare. Det bilogiska mångfaldet för både växter och djur hotas. Smådjur och insekter gynnas me-dan djur som exempelvis fjällräv riskerar att helt försvinna. Redan nu finns fästingar här uppe och även andra skadedjur som vi hittills varit förskonade från kommer att flytta norrut när temperaturen höjs.
Andra konkreta konsekvenser av klimatförändringen är att somrarna blir torrare medan nederbördsmängderna under vintern ökar.
I dag har vi vinter halva året
i Norrbotten. Om 100 år kan vintern vara tre månader kortare och snö- och isliggningstiderna blir därmed också kortare.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om