Kebab, tex-mex, souvas, pan-pizza, thai-wok, langos - längs Luleåkalasets huvudgata ligger festivalköken tätt. Och just maten har varit ett återkommande tema på Luleåkalaset.
- Vår tanke har varit att ha mat från världens hörn. Att vi har olika länders kök representerade under festivalen, säger Margit Eklund, vd för Luleå Expo.
Tex-mex är favorit
Vid Domkyrkan står festivalbesökaren Åsa Vikström med sonen Nils Innala vid ett tex-mex kök och försöker bestämma sig för vilket kryddstarkt färsalternativ det blir i dag.
- Jag älskar mexikansk mat plus att allt blir så mycket godare när man äter utomhus. I dag delar vi nog en nachotallrik.
- Festivalmat för mig är snabb och enkel. Något man kan äta på vägen till artisterna. Sedan finns det nog rätt stor chans att vi kommer äta en hel del sockervadd också, säger Åsa Vikström och skrattar.
Slowfood eller fastfood
Bara för att maten är enkel behöver den inte vara onyttig. I alla fall om man får tro kockarna. Ovanför en stor muurikka står Jani Moch från Skellefteå och rör om i en rykande hög souvas.
- Souvaskebab är egentligen inte fast food. Maten går snabbt att göra men vi använder bara råvaror med lite fett. Det är slowfood, säger han.
Kalasmat från världens hörn
Maten är ofta en underskattad del av Luleåkalaset. På festivalområdet finns faktiskt de flesta stora världsköken. - Maten blir så mycket godare när det är festival, säger Åsa Vikström, matentusiast och festivalbesökare.
Christoffer Drott och Viann Jalal gillar stämningen i den röda pan-pizza bussen.
Foto: Simon Eliasson
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!