Kajen får ett lyft

Luleås hylla behöver ett lyft. Vattnet har eroderat plattformskajen i Södra hamn och det byggs nytt erosionsskydd.- Det här är början på nya Södra hamn, säger projektledaren Curth Hägglund.

Curth Hägglund är projektledare för kajreparationen i Södra hamn. FOTO: simon eliasson

Curth Hägglund är projektledare för kajreparationen i Södra hamn. FOTO: simon eliasson

Foto: simon eliasson

LULEÅ2009-06-15 06:00
En kaj kan liknas vid en hylla. Den sticker ut en bit från land och bärs upp av pålar. Vattnet strömmar under kajen fram till fortsätter en bit inunder.
Där under kajen behövs nu ett nytt erosionsskydd som förhindrar vattnet att äta sig längre in under kajen. Det är vad som skett i SDödra hamn och som orsakat underminering och rashål.
- Jobbet att säkra kajen kommer att ta tre år och kostar 40 miljoner kronor. Det är ett kul jobb och en utmaning. Vi har fått leta pensionärer som minns och kan berätta hur den här kajen är byggd, säger projektledaren Curth Hägglund.
Reparationen sker fram till november av den 142 meter långa kajen fram till Tutti frutti-husen. Senare etapper blir kajdelen vid Granec, som också ska få bättre skydd mot korrosionsangrepp.
Också kajens promenadstråk f utmed Tutti frutti-huaset har drabbats av rashål och dörför stängts för fotgängarna.
- Vi ska gräva upp och se hur det ser ut. Vi hoppas kunna öppna kajpromenaden igen senare i sommar, säger Curth Hägglund.
Södra hamn är också platsen för Luleåkalaset.
- Vi har inhängnat området som byggarbetsplats så det blir lite mindre plats för kalaset, säger Curth Hägglund.
Södra hamn
Södra hamn anlades 1901 då hamnpiren och södra långkajen började byggas. Hamnpiren blev 135 meter lång och fick järnvägsspår. Södra långkajen blev 245 meter lång och fick också järnvägsspår.
När Södra hamn stod klar 1904 kunde godshanteringen flyttas från Norra hamn. Passagerartrafiken fick också angöringsplats i Södra hamn och där kunde Sveabolagets ångbåtar ses fram till att trafiken på Stockholm lades ner i början av 1950-talet.
1942-45 byggdes djupkajen och 1949 beställdes två vipparmsportalkranar till den. En av dessa finns kvar och en byggnadsminnesförklaring utreds.
Hamnbassängen mellan hamnpiren och djupkajen fylldes ut år 1956 med sand och slagg och det är den delen som nu används som parkering och festplats.
1966 havererade djupkajen, men reparerades och förstärktes. Den fullbordades genom byggandet av plattformskajen. Den yttersta delen, cirka 20 meter, av hamnpiren revs.
1975 byggdes hamnpirskajen om fullständigt med ny spontkaj utanför den befintliga stenmurskajen.
1991 avecklades hamnverksamheten i Södra hamn och förvaltningen öertogs av fastighetskontoret.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om