Julia, 16 år: "En frihetskänsla att äga A-traktor"

Många är irriterade medan andra accepterar ungdomarnas intresse och frihet. Vi har träffat flera motorintresserade A-traktorägare. "Det är en stor frihet", säger Julia Johansson, 16 år, Luleå.

Julia Johansson, 16 år med sin Volvo 940. Hon har smyckat insidan med röda lampor och i backspegeln hänger det 27 stycken Wunderbaum i olika lukter. I passagerarsätet sitter lillebror Viktor. Han ska ta över bilen när han fyller 15.

Julia Johansson, 16 år med sin Volvo 940. Hon har smyckat insidan med röda lampor och i backspegeln hänger det 27 stycken Wunderbaum i olika lukter. I passagerarsätet sitter lillebror Viktor. Han ska ta över bilen när han fyller 15.

Foto: Pär Bäckström/ Frilans

Luleå2022-11-20 05:00

Kanske väcker A-traktorerna upprörda känslor eller så har man förståelse för deras frihet, men de är här för att stanna – och de är många.

Vi har träffat ett flertal unga motorintresserade för att bland annat få svar på vad som är tjusningen med att köra dessa långsamtgående fordon, men även vad det finns för nackdelar. 

Platsen är Motorgården i Luleå – som flera av dem räknar som ett andra hem.

Men vi tar det från början.

En A-traktor är en bil ombyggd till traktor, konstruerad för att gå maximalt 30 km/tim på plan väg. Den är ursprungligen tänkt att användas för att dra fordon eller arbetsredskap. I dag används A-traktorer främst som ett transportmedel av ungdomar i hela landet, främst i åldersgruppen 15–17 år. Möjligheten att på egen hand kunna förflytta sig har stor betydelse för många ungdomar, men samtidigt riskerar en felaktig användning av fordonen att leda till olyckor.

Under de senaste åren har antalet A-traktorer formligen exploderat i antal, Luleå är inget undantag.

Så här beskriver Julia Johansson hur det är att äga och köra en Volvo som är ombyggd till traktor.

– Det är en stor frihet att äga och köra en A-traktor. Det är mycket lättare att träffa kompisar vare sig om det är på Motorgården, inne i stan eller var som helst egentligen. Vi raggar det mesta av tiden.

Hon berättar vidare att hon köpte Volvon när hon var 14 år, hon var med om att bygga om bilen till en traktor och använder den dagligen. Lillebror Viktor är med till Motorgården. 

– Jag kommer ta över den här Volvon när jag fyller 15, säger han kvickt. 

Storasyster nickar utan att kommentera Viktors påstående närmare.

Julia Johansson går gymnasiet, transportspåret, och hon har ett fast mål i livet: att bli yrkeschaufför.

– Jag vill köra lastbil i framtiden. Det är vad jag drömmer om, säger hon.

Vi fick en liten åktur tillsammans med Julia Johansson och tämligen omgående kör hon en sladd genom nysnön. Det ser ut som att hon älskar att sladda.

På en raksträcka frågade vi om hon kunde gasa allt vad det gick, och det gjorde hon med glädje. När hastighetsmätaren nådde 30 kilometer i timmen var det som att motorn dog. 

Det gick inte att köra fortare.

– Den är strypt, jag kan inte köra snabbare och jag får inte göra det heller, sade hon.

Samtidigt som fler och fler blir intresserade av att köpa och köra en A-traktor har också vissa problem med användningen ökat i omfattning. Därför har Transportstyrelsen på uppdrag av regeringen analyserat behovet av ett förändrat regelverk samt utrett var och hur de här fordonen används.

För några veckor sedan överlämnade Transportstyrelsen förslag på ändringar gällande säkerheten att framföra en A-traktor till regeringen.

Transportstyrelsen trycker på att antalet A-traktorer har ökat och därmed även olyckorna.

I rapporten till regeringen skriver Transportstyrelsen att det förekommer att A-traktorer manipuleras så att de kan framföras i betydligt högre hastighet än den tillåtna 30 kilometer i timmen som de ska vara konstruerade för. I slutet av 2019 fanns omkring 25 000 stycken. I slutet av 2021 var siffran nästan 45 000 och under 2022 har antalet passerat 50 000. Även olyckor har ökat kraftigt. 2021 uppgick antalet olyckor till 368 stycken, vilket är nästan en tredubbling jämfört med snittet under åren 2016–2019.
Den kraftiga utvecklingen av såväl antalet A-traktorer som olyckor har aktualiserat behovet av en översyn av reglerna.

Två av de hetaste punkterna är kvar på säkerhetsbälte och vinterdäck och här råder det olika synpunkter bland de ungdomar vi pratade med på Motorgården.

– Jag har inga problem med förslagen om varken vinterdäck eller säkerhetsbälte. Här uppe behöver vi vinterdäck, det är ju självklart, säger Julia Johansson.

Alex Klint, 15 år kör också A-traktor. Det här med säkerhetsbälte är inte hans grej.

– Det är onödigt med säkerhetsbälte, vi kör ju ändå så sakta. 

En annan av de nya regler som Trafikstyrelsen rekommenderar är att: "Krav på att passagerare i traktor vid färd på väg måste sitta på en plats avsedd för passagerare och endast en passagerare per plats". 

– Det finns ju bara två platser eftersom vi inte har något baksäte. Skulle vi tillåtas ha baksäte accepterar jag säkerhetsbälte, säger Alex Klint.

Många, inte alla dock, känner en frustration att ligga i en kö bakom en A-traktor. Alex Klint säger att han inte får köra fortare än 30 km/tim och då blir det köer.

– Du ska se när vi kör ut till Storheden, det är hysteriska köer, säger han.

Förslag på nya regler

• Krav på bältesanvändning vid färd med traktor på väg.

• Krav på att passagerare i traktor måste sitta på en plats avsedd för passagerare och endast en passagerare per plats.

• Traktorer ska inte få köras fortare än högsta tillåtna konstruktiva hastighet.

• Tvåårig prövotid för körkort med behörighet AM.

• Krav på vinterdäck som för personbilar.

• Införande av tekniska krav för att försvåra manipulation av hastighetsbegränsning.

• Ökat fokus på risker i utbildningen för körkort med behörighet AM.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!