Julen är räddad för Northland

Northland Resources beviljas förlängd rekonstruktion. Bolagets borgenärer ger sitt stöd till beslutet.

Gruvan i Kaunisvaara

Gruvan i Kaunisvaara

Foto: Kurt Engström

LULEÅ2014-11-03 09:57

På måndagsmorgonen fattade Luleå tingsrätt beslutet att bevilja förlängd rekonstruktionstid åt gruvbolaget Northland Resources. Det betyder att bolaget får ytterligare tre månaders respit att lösa sin finansiella problem och få igång gruvan i Kaunisvaara igen.

Tingrätten motiverar sitt beslut med att bolaget och rekonstruktören Lars Söderqvist presenterat en ny plan för att rädda bolaget. Dessutom ska bolaget alla borgenärer som hört av sig till tingsrätten ställt sig positiva till en förlängning.

Den förlängda rekonstruktionen gäller de tre bolagen Northland Resources, Northland Logistics AB och Northland Sweden AB den 15 januari 2015. Enligt Niclas Dahlström, informationschef på Northland, förs konstruktiva samtal just nu.

– Med tanke på de förhandlingar som vi har haft med våra olika samarbetspartners under den sista tiden, så är beskedet väntat men samtidigt glädjande, säger han.

Han menar på att tingrättens besked är ett tecken på att gruvbolaget har en framtid.

– Vi, tingsrätten och våra partners ser att det finns en fortsatt väg framåt och att den konstruktiva dialog som vi haft hittills behöver fortsätta, säger Niclas Dahlström.

NSD har tidigare berättat om att bolaget revisionsbyrå ansökt om en "vilande" konkurs mot bolaget som blir gällande när rekonstruktionen är över och bolaget ännu inte löst sina problem.

Northlands första ansökan om rekonstruktion kom den 7 juli 2013.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om