Jonatans solidaritetshandling värmer Alex

I går fick Alex Toader draghjälp i samlandet av pengar till sin familj i Rumänien. Som en solidaritetshandling ställde sig Jonatan Bergström bredvid honom och ackompanjerade Alex dragspel med sin gitarr.

HJÄLPEN. Alex Toader, med dragspelet, är jätteglad över att få draghjälp av Jonatan Bergström och hans gitarr. ”Folk har gett mer pengar i dag”, säger han.

HJÄLPEN. Alex Toader, med dragspelet, är jätteglad över att få draghjälp av Jonatan Bergström och hans gitarr. ”Folk har gett mer pengar i dag”, säger han.

Foto: Lars-Göran Norlin

LULEÅ2014-10-08 21:30

Det är kallt. De två männen ser lite frusna ut där de står utanför Systembolaget i Luleå centrum. Samtidigt är Alex Toader från Bacau i Rumänien, som spelar dragspel, alldeles speciellt varm i själen i dag. Det beror på att Jonatan Bergström, Luleå, har ställt sig bredvid honom med sin gitarr för att hjälpa till att fylla korgen på marken bredvid med pengar.

– Jag har fått mer pengar än vanligt idag, kanske 300 kronor istället för mellan 150 och 200 kronor, säger Alex Toader.

De två möttes kvällen innan när Alex Toader blev bjuden på middag i EFS-kyrkan som firade lövhyddohögtiden, en judisk tradition till minne av den hemlösa tiden i öknen efter uttåget ur Egypten. Sedan beslutade sig Jonatan Bergström för en egen solidaritetshandling, att med sin gitarr dra mer uppmärksamhet till Alex Toader och hans insamling.

Alex Toader berättar om sin familj i Rumänien som bor i en undermålig bostad och inte ens har tillräckligt med mat för dagen. Häromdagen stängdes vattnet av också.

– Min familj består av en bror med två barn, en syster med tre barn och mina föräldrar. Jag är bilmekaniker men får inget jobb. Rumänien är ett korrupt land. Utan mutor får man varken sjukvård eller polishjälp. När min bror blev sjuk fick han ingen vård, säger Alex Toader.

Han kom till Luleå för tio dagar sedan och bor i sin bil.

– Men nu börjar det bli kallt. Jag vet inte hur länge jag kan stanna, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om