Jonas får betalt för att bo i dyraste huset

Jonas Haapaniemi är en av många bostadsrättsinnehavare i Luleå som får betalt för att bo. Han köpte en lägenhet på Kungsgatan för 1,6 miljoner för drygt tre år sedan. Nu är den värd drygt 2 miljoner kronor.

I HJÄRTAT. Jonas Haapaniemi utanför sin port. Han är nöjd med boendet i hjärtat av Luleå.

I HJÄRTAT. Jonas Haapaniemi utanför sin port. Han är nöjd med boendet i hjärtat av Luleå.

Foto: Kurt Engström

Luleå2014-10-11 09:00

LULEÅ

En rapport från Fastighetsbyrån visar att bostadsrättsägare i Luleå har fått betalt för att bo de senaste fem åren. Prisökningarna överstiger alla kostnader för bostaden som till exempel räntor och månadsavgift. Bostadsrätterna har ökat i pris med 86 procent.

Daniel Larsson, fastighetsmäklare och delägare i Svensk Fastighetsförmedling i Luleå, bekräftar situationen.

– Det finns inga lediga hyresrätter. Folk tvingas att köpa bostad. Fram till för fyra-fem år sedan fanns det för det mesta lediga hyreslägenheter i ytterområdena men inte nu längre. Dessutom har hyrorna stigit ett par procent varje år vilket gör att det trots lån på en eller två miljoner ofta blir en lägre månadsavgift i en bostadsrättsförening. Det beror på att räntan är så pass låg nu.

Han hänvisar också till att det finns en stark framtidstro i Luleå och att staden växer år för år.

– Det är värt att satsa rent ekonomiskt.

Daniel Larsson ser tills vidare ingen nedgång när det gäller priserna på bostadrätter.

– Det skulle vara om någon av våra stora arbetsgivare som SSAB, Gestamp Hardtech eller Luleå tekniska universitet skulle tvingas minska antalet anställda drastiskt. Det skulle också kunna hända om bankerna införde nya regler som tvingade den som har lånat att betala tillbaka i en snabbare takt. Som det ser ut nu kommer priserna att öka ytterligare, säger han.

Jonas Haapaniemi har en trerumslägenhet på 73,5 kvadratmeter på en av Luleås dyraste adresser, Kungsgatan 32, i nybyggda kvarteret Vesslan. Han köpte den för ungefär tre och ett halvt år sedan för 1,6 miljoner kronor. I dag är den värd över 2 miljoner kronor. Han har en månadsavgift på 4 100 kronor.

– Det är roligt att värdet ökar men det är ju bara om jag säljer som jag kan få några pengar. Det har jag inga planer på att göra och den dag det blir aktuellt så vill jag inte byta ner mig, säger han.

Villorna i Luleå har enligt Daniel Larsson ökat i pris med mellan 50 och 60 procent under de senaste fem åren. Dyrast är de strandnära villorna på Mjölkudden och på Bergnäset.

– Vi sålde det dyraste huset någonsin i Luleå i december i fjol för 9 750 000 kronor. Det ligger på Bergnäset, säger Daniel Larsson.

Fastighetsbyråns rapport om bostadspriserna omfattade alla Sveriges 21 residensstäder. Enligt den är medelökningen för priserna på bostadsrätter 51 procent – att jämföra med Luleås 86 procent.

Positivt netto på bostadsrätter per månad 2008 – 2013, enligt Fastighetsbyråns rapport: Här betalar du mest per kvadratmeter just nu:

Stockholm – 2 840 kronor

Uppsala – 6 271

Linköping – 6 140

Jönköping – 869

Växjö – 431

Göteborg – 1 595

Karlstad – 90

Örebro – 3 854

Falun – 1 713

Umeå – 3 041

Luleå – 2 748

Tvåa i Luleå centrum - utgångpris 29 338 kr per kvadratmeter

Trea i Luleå centrum - utgångpris 23 148 kr per kvadratmeter

Femma i Luleå centrum - utgångpris 23 029 kr per kvadratmeter

Tvåa i Luleå centrum - utgångpris 21 683 kr per kvadratmeter

Tvåa på Varvet i Luleå - utgångpris 21 196 kr per kvadratmeter

Etta på Bergviken i Luleå - utgångpris 20 746 kr per kvadratmeter

Tvåa i Luleå centrum - utgångpris 20 479 kr per kvadratmeter

Tvåa i Luleå centrum - utgångpris 20 084 kr per kvadratmeter

Tvåa på Lövskatan i Luleå - utgångpris 20 092 kr per kvadratmeter

(Priserna är utgångspriser hämtade från hemnet.se)

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om