Vill uppmärksamma bipolär sjukdom med extremt äventyr

Jonas Böhlmark och Axel Bergsten ska springa, paddla och cykla 300 mil för att uppmärksamma bipolär sjukdom. "Idrotten har varit min räddning", säger Jonas Böhlmark, som just nu förbereder sig inför att utmana Norrbottens natur och sitt eget psyke.

"Om man träffar någon säger man att man mår bra så man inte ska behöva berätta varför man är sjuk", säger Jonas Böhlmark.

"Om man träffar någon säger man att man mår bra så man inte ska behöva berätta varför man är sjuk", säger Jonas Böhlmark.

Foto: Monica Ranneberg

Luleå2022-09-18 15:00

Det är när han rör på sig, i ett skidspår eller paddlandes på en stand up paddleboard, SUP, som Jonas Böhlmark, 31, trivs bäst. Äventyr eller extrema utmaningar skrämmer honom inte – tvärtom, det är när kroppen får arbeta som allra hårdast han mår bäst.

Som första person någonsin tog han sig från Stockholm till Åbo, ståendes på en SUP över Östersjön – i 43 timmar. Förra året skidade han och kompisen Axel Bergsten från Dalarna med ryska gränsen som mål. I Karesuando tog det stopp, de fick inte komma in i Ryssland på grund av coronapandemin. Men då hade de skidat och sovit i tält i 43 dagar.

Elitidrottarna Jonas Böhlmark och Axel Bergsten vill skapa uppmärksamhet kring bipolär sjukdom, det som tidigare kallades manodepressivitet. Symtomen på bipolär sjukdom är olika perioder av mani och depression. Att vara manisk betyder att vara överdrivet upprymd och energisk medan depression innebär motsatsen, att all lust, glädje och energi har tagit slut.

När Jonas Böhlmark var 19 år fick han en psykos och blev inlagd i 30 dagar. 

– Det är inte lätt att få en psykos, det är som att bli överkörd av en lastbil. Innan hade jag inte varit mer ledsen eller glad än någon annan. Från att ha pluggat en vecka som idrottslärare fick jag plötsligt förhålla mig till en ny sjukdom.

Där och då började ett nytt liv.

– Jag fick ett kompendium av en läkare där det stod att man lever med den tionde mest handikappande sjukdomen, men så behöver det inte vara, säger Jonas Böhlmark.

Personer med bipolär sjukdom löper tio till 20 gånger högre risk att begå självmord jämfört med personer utan bipolär sjukdom. Det kan vara svårt att få en diagnos och en del får inte vård i tid. 

– Många står utanför för att det ska utredas och utredas och till sist blir det försent om man inte får vård i tid, man hamnar i ett skov eller i ett utanförskap.

Han klarar sig bra, tack vare en stöttande omgivning, avhållsamhet från alkohol, idrotten och medicin, något som han poängterar är otroligt viktigt:

– Det är som med diabetes: tar du inte medicinen kan det gå åt helvete.

Han säger att det gäller att vara medveten om sina känslor och att det går att ha ett högfungerande liv om man lär sig hantera sina känslor – och jämför det med att lämna festen när det är som allra roligast, för att förebygga de skadliga tillstånden.

– Idrotten har varit min räddning för om du tränar så måste du sova, annars orkar du inte. Idrotten har till stor del räddat mig, säger Jonas Böhlmark.

 Han säger att det är, eller åtminstone varit, skambelagt med psykisk sjukdom och att många väljer att inte prata om det. Det är något Jonas Böhlmark och Axel Bergsten vill ändra på genom att öka kunskapen om psykisk ohälsa.

– Man kan få ett lättare liv genom att minska stigmatiseringen. 

Nu ska duon springa från Lofoten till Torneälven där de sedan paddlar SUP.  Från Torneå springer Jonas Böhlmark 90 mil till Åbo. Därefter färja till Sverige där han möter upp Axel Bergsten för att cykla genom Sverige och Norge med målet att ta sig till Atlantkusten.

Samtidigt värnar duon om miljön och använder så mycket lånat material som möjligt.

– Många som vandrar i fjällen har dyr utrustning, vi använder gamla skitgrejer och ser ut som hej kom och hjälp mig. Men vi fixar det.

aaa

bbb

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!