Johnny Lööf förlorade två stora kunder - Nu har han låst verkstaden en sista gång
Han hade tapetserarverkstad i över 30 år. Men när Johnny Lööf förlorade två stora kunder tog det stopp - och enda utvägen blev konkurs.- Vi fick för stor kostym och för dyr lokal, säger han.
"Det här har varit mitt livsverk. Nu orkar jag inte längre. Konkursen känns som en förlösning", säger Johnny Lööf. FOTO: Göran Ström
Foto: Göran Ström
61-årige Johnny Lööf slår sig ned vid några lastpallar och pustar ut.
- Det här har varit mitt livsverk. Nu orkar jag inte längre. Konkursen känns som en förlösning, säger han.
Startade firman 1976
Han startade egen firma 1976 efter att ha varit lärling sedan 60-talet. I många år var Johnny Lööf en av stans främsta tapsetserare, fixade båtkapell och bilklädsel, stoppade kontors- och restaurangmöbler.
- Det var obegränsat med jobb, jag bodde på firman dygnet runt. Det blev som en drog.
Kundkretsen var trogen, stadigt växande, och 1991 ombildades firman till aktiebolag. Eftersom verksamheten gick så bra, började även sonen att jobba för honom.
Förlorade Max
- För några år sedan var det en riktig topp, framför allt på båtsidan. Samtidigt började vi sy klädsel till ett underbensstöd och till slut hade den delen av verksamheten ökat så mycket, att vi knappt hann med något annat.
Men de senaste åren förändrades allt.
- Vi förlorade möbelklädseln på Max restauranger, en Stockholmsfirma tog över det i fjol. Och nu ska underbenet börja formgjutas, vilket innebär tvärstopp för oss, berättar Johnny.
"Varför ska vi kämpa mer?"
Samtidigt steg omkostnaderna, liksom hyran. Till slut blev de knappa förutsättningarna övermäktiga och Johnny Lööf begärde sig själv i konkurs.
- Vi började knapra för mycket på aktiekapitalet. Varför ska vi kämpa mer? tänkte jag. Det skulle bli ett evigt jagande efter nya kunder men är ju ingen produktion längre i Norrbotten. Och alla håller hårt i börsen, säger Johnny Lööf och låser sin verkstad en sista gång.
- På måndag lämnar jag nycklarna till fastighetsägaren. Nu är det dags för något annat. Jag ska jaga och fiska. Känna ro.
Situationen var liknande för Hushållsservice i Norrbotten AB. De har reparerat hushållsmaskiner och andra vitvaror sedan elva år tillbaka, som mest med sju tekniker anställda.
Men i mitten av juni gick Luleåbolaget i konkurs.
- Det var för dålig lönsamhet. Till slut hade vi förlorat allt vårt aktiekapital, säger Leif Lund, tidigare verkställande direktör för företaget.
Förlorade Lulebo
Trots att två tekniker fick lämna företaget och antalet företagsbilar minskades, så räckte inte utgiftssänkningarna.
- Vitvarumarknaden gick ned med 30 procent under 2008, samtidigt som våra skulder steg. I februari gick vi dessutom miste om Lulebo som kund. De stod för hälften av vår verksamhet, säger Leif Lund.
En stor del av intäkterna också utgjordes av garantijobb - reparationer täckta av Electrolux - men detaljhandelns lågpriserbjudanden tog över marknaden.
- Våra konkurrenter var ju Onoff och Elgiganten, med sina annonser om diskmaskiner för 2 000 kronor. Folk köper nytt i stället för att reparera gammalt.
Nu har Leif Lund anmält sig hos arbetsförmedlingen i Luleå och han tror inte på någon snar ljusning för sin forna bransch.
- Det kommer dröja. Först när det börjar byggas på allvar igen, kanske det vänder, säger Leif Lund.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!