Jobbmarschen - ett fiasko

Helgens inställda jobbmarsch rör upp känslorna.Nu riktar LO skarp kritik mot att SSU och andra förtroendevalda struntade i manifestationen. - Har du ett politiskt eller fackligt uppdrag ska du masa din lilla rumpa till demonstrationen. Det finns inga ursäkter, säger Maria Andersson-Nordström, LO i Luleå.

Foto:

Luleå2009-10-27 06:00
Endast ett 40-tal personer hade samlats på Floras kulle i lördags för att delta i demonstrationståget mot arbetslösheten, som särskilt skulle solidarisera med alla ungdomar utan jobb.
"Vi var naiva"
Den klena uppslutningen innebar att hela jobbmarschen kom av sig - ett rejält anti-klimax för de arrangerande LO-facken.
- Mitt LO-hjärta grät. En stor besvikelse, säger Maria Andersson-Nordström, 31 år och ordförande för LO-facken i Luleå.
En orsak till det stora manfallet tros vara bristen på annonsering i lokaltidningarna. LO-medlemmarna meddelades via mejl och på Facebook men Maria Andersson-Nordström konstaterar att det inte alls lockade.
- Kanske var vi naiva. Vi delade ut lappar på stan och i brevlådorna också. Sen kan man inte bortse att det var en stor loppis i Arcus samma dag också, säger Maria Andersson-Nordström.
"Var fanns partifolket?"
När NSD besöker LO efter helgens fiasko håller Maria Andersson-Nordström i en utbildning av några förtroendevalda inom facken Handels samt Hotell och restaurang. Alla deltagare är besvikna över att inte fler ville ställa upp i demonstrationståget.
Och allra mest kritiska är de till att Luleås och länets förtroendevalda lyste med sin frånvaro.
- Vi saknade många i lördags. Var fanns SSU? Var fanns riksdagsledamöterna och "partifolket"? undrar Tony Sundbom, 34 år och förtroendevald inom Hotell och restaurangs avdelning 20.
"Stor oro"
Han får medhåll av Maria Andersson-Nordström.
- Jag känner stor oro. Folk verkar tänka att "andra" går i tåget i stället - då visar man inte tillräcklig solidaritet. Såna personer borde rannsaka sig själva och fundera över varför de har ett fackligt eller politiskt uppdrag.
- Ungdomsarbetslösheten är på allas läppar just nu. Vi har 150 000 arbetslösa unga i Sverige, över 2 000 bara i Norrbotten - och siffrorna stiger nästa år. Det är allas ansvar att manifestera mot det, säger Maria Andersson-Nordström.
Att den inställda jobbmarschen skulle bero på bristande fackligt engagemang tror de inte på. Däremot vill Maria Andersson-Nordström förbättra kommunikationen med de unga i länet.
- I dag når vi inte ut till rätt folk. Vi behöver bättre kontaktpersoner bland exempelvis studenterna på universitetet. Där finns stora brister.
Ny manifestation
Ett annat problem är att många unga inte tror att fackförbunden för deras talan utan löntagarnas - de som redan har ett jobb. Arbetsgivarorganisationerna och borgerliga debattörer anklagar också facken och arbetsrätten för ungdomsarbetslösheten.
- Jag är rädd att många köper myten, att arbetsgivarna inte anställer på grund av Lagen om anställningsskydd. Men unga är inte arbetslösa på grund av Las, utan på grund av minskad efterfrågan på varor och tjänster. Dessutom finns redan undantagsregler och annat som underlättar.
Nu sätter Maria Andersson-Nordström och hennes LO-adepter sitt hopp till en ny manifestation i stället.
- Vi tar upp det vid nästa styrelsemöte med LO-facken i Luleå. Förhoppningsvis blir det en ny jobbmarsch före årsskiftet, säger hon.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om