Jobbkrisen slår hårdast mot de unga

Läget på den norrbottniska arbetsmarknaden har kraftigt försämrats. Jämfört med för ett år sedan har antalet arbetslösa ökat med hela 25 procent. Och det är inte den strida strömmen av varsel som är huvudorsaken, enligt Göran Nilsson, arbetsförmedlingschef.

Göran Nilsson, arbetsförmedlingschef.

Göran Nilsson, arbetsförmedlingschef.

Foto: Pär Bäckström

LULEÅ2009-02-12 06:00
- Det är främst beroende på en allmänt minskad efterfrågan på arbetskraft som speglas i våra resultat.
Inte nattsvart
Samtidigt betonar Nilsson att det inte är helt nattsvart.
- Vi har också företag som expanderar och nyanställer trots lågkonjunkturen, till exempel tjänsteföretag.
I slutet av januari uppgick arbetslösheten i Norrbotten till 7  546 personer, vilket motsvarar 4,7 procent av befolkningen mellan 16 och 64 år. Det är en ökning med 1 520 personer jämfört med januari 2008. Det är bara Gävleborg och Västernorrland som har högre arbetslöshet än Norrbotten.
Drygt 4 150 personer är dessutom sysselsatta i olika program, vilket är 1 300 fler än för ett år sedan. Den samlade arbetslösheten har därmed ökat med drygt 2 800 personer på ett år, eller 31 procent.
Kärvt
Lågkonjunkturen slår hårdast mot ungdomarna. Närmare 15 procent av dem mellan 18 och 24 år är utan ett fast jobb, jämfört med 6,5 procent för åldersgruppen över 25 år.
- När konjunkturen viker och efterfrågan mattas av blir arbetsmarknaden kärv för dem som är på väg in på arbetsmarknaden, säger Göran Nilsson.
Arbetslösheten varierar kraftigt över länet. Arjeplog har den lägsta arbetslösheten med 2,8 procent följt av Boden med 3,7 procent. Motsatsen hittar vi i Tornedalen. I gårdagens NSD kunde vi berätta att landets högsta arbetslöshet finns i Övertorneå(8,5 procent) och Haparanda(7,5 procent).
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om