I höst tas inga nya elever in, 2021 lämnar de sista eleverna skolan.
– Det borde gå att driva den här utbildningen, säger Ibrahim Omar Moalin, Lina Labba och Oliver Holmgren.
Ibrahim Omar Moalin och Oliver Holmgren, Boden, går i trean och har riktigt stora chanser att få jobb på Saab i Linköping. Ingen av dem har fått klart ja ännu, men Oliver Holmgren har passerat tester som hälsoundersökning och annat och mer eller mindre räknar med att få det jobb han vill ha. Ibrahim Omar Moalin ligger "snäppet" efter honom i antagningsprocessen.
Lina Labba, Jokkmokk, går i tvåan.
– Jag vill hålla på med helikoptrar, kanske någon gång i framtiden kombinera det med renskötsel.
Lars-Erik Henriksson som är lärare på programmet tycker att det är fel att lägga ner flygteknikprogrammet när det är så stor efterfrågan på eleverna efter examen. Saab rekryterar personal och inom försvarsmakten finns också jobbmöjligheter.
Men ändå har utbildningen ingen framtid i Luleå. En av motiveringarna för nedläggningen av programmet var att det hade för få sökande.
– Men det borde ha gått att göra mera reklam för utbildningen, tycker Ibrahim Omar Moalin, Lina Labba och Oliver Holmgren.
Alla tre har fått kunskap om att programmet fanns genom vänner, föräldrar och andra kontakter. Eller genom att komma på skolans öppet hus. De hade gärna sett att grundskolan och yrkesvägledare hade lämnat information om att utbildningen fanns.
Barn- och utbildningsnämnden i Luleå motiverade nedläggningen med atf antalet sökande var för få, utbildningen för dyr och svårigheter med att rekrytera personal när två anställda med stor erfarenhet skulle lämna med pension.
– Men jag har aldrig sett en enda annons under alla år. Då går det inte att rekrytera, säger Lars-Erik Henriksson.
– I och med att skolan haft riksintag och kunnat ta elever från hela landet, borde det ha gått att fylla kurserna.
Kommuner utanför Luleå får och hade fått betala för att ha sina ungdomar som elever på programmet, något som Lars-Erik Henriksson sett som en intäktskälla som kunnat stå för en del av vad utbildningen kostat. 60 procent av eleverna kommer från andra kommuner, från Jönköping i söder till Jokkmokk i nordväst.
Lars-Erik Henriksson nämner en hel rad jobb som elever från flygteknikprogrammet fått nyligen. Det handlar om allt från underhåll av vindkraftverk till fastighetsskötsel.
– När det nu var svårt att få elever, varför inte dimensionera utbildningen efter det antal som sökte?