Det är SVT:s journalist Agneta Gustavsson som gjort en JO-anmälan tillsammans med sina chefer på Aktuellt och Rapport.
Den är indelad i tre delar. Vad som hände under torsdagen, fredag och lördagen efter haveriet.
Det var under torsdagen som det norska militärflygplanet försvann över Kebnemassivet. Samma dag kom journalister till Nikkaloukta och Kebnekaise fjällstation för att utföra sin nyhetsrapportering därifrån.
Norsk militär agerade myndighet
Enligt anmälan hade då norsk militär agerat myndighet och utfärdat fotoförbud samt begränsat rörelsefrihet för journalisterna - utan att svensk polis ingrep.
"Så fort norsk militär kommer till platsen tar de över bestämmandet. Dirigerar journalister, stänger dörrar, avbryter intervjuer, säger att "här får ni inte fotografera" etc. En tidningsfotograf blev t o m förbjuden att ta bilder utomhus, på den allmänna parkeringen där norska militärskotrar stod. Militären krävde att han skulle radera bilderna ur sin kamera", skriver Gustavsson i sin anmälan.
Dagen efter hade svensk polis stoppat medias tillträde till Kebnekaise fjällstation, med motiveringen att norsk militär förbjudit media tillträde till fjällstationen.
"Vi möts av två polismän som inte låter oss gå in. De presenterar sig inte. De meddelar att norska militären har hyrt fjällstationen och förbjuder media att vara där. Däremot får redan inbokade skidgäster bo på Kebnekaise. Poliserna vägrar svara på frågor".
Noterbart är att insatsen så långt fortfarande leddes av Sjö- och flygräddningscentralen i Göteborg. Det var först morgonen efter som polisen tog över ledningen, då vraket hittades.
Sjöfartsverket tar inget ansvar
Sjöfartsverket avsvär sig allt ansvar. I deras svar till JO står det:
"Sjöfartsverket har inte funnit att någon av personalen vid JRCC fattat något beslut om avspärrningar vid Kebnekaise fjäll-
station".
Anmälans tredje del handlar om lördagen, då Agneta Gustavsson befann sig på Kebnekaise fjällstation privat. Hon var då ledig och inbokad sedan tidigare.
"När jag kommer in möts jag av en polisman som undrar om jag jobbar med media. Jag svarar "Nej" och tilläger att jag ÄR journalist men är ledig över helgen."
Polisen ville då rådgöra med insatsledningen. Efter tio minuter kom han tillbaka och meddelade att Gustavsson fick stanna - men att hon då bara fick vistas i sin säng och i matsalen. Hon fick inte vistas på den södra sidan av fjällstationen, bara på den norra.