Jesper Karlsson - laxfiskaren från Råneå

Jesper Karlsson är född och uppvuxen i Råneå, i absolut närhet till Råneälven. För min egen del tycker jag det är alldeles utomordentligt trevligt att få presentera en inbiten sportfiskare, från den by jag snart har härbärgerat i fyrtio år. Tiden har gått, nytt vatten har runnit under alla tänkbara broar, ungdomarna har vuxit upp. Jesper var en av mina elever på mellanstadiet, alltid sugen på fiske, alltid på hugget när gäddorna var på gång, eller när harrarna vakade i strömmarna mitt i byn.
Numera har Jesper blivit en hänförd laxflugfiskare, vilket i sin tur inte avhåller honom från annat fiske. Det är möjligt att den mer än fyra kilo tunga havsöringen, han en gång i tiden tog i Råneälven, var den injektion som gav honom biljetten till laxarnas och havsöringarnas spännande riken.

Foto:

Luleå2012-08-01 06:00

Vad har Råneälven betytt för ditt fiske, som ungdom och vuxen?

- Det var där jag lärde mig att fiska. Jag bodde ett stenkast från älven och fiskade i princip varje dag under den isfria delen av året och fiskade gädda, harr, abborre, id, lake med alla möjliga sportfiskeredskap. Ju äldre jag blev desto mer använde jag flugspöet. Nu för tiden fiskar jag gädda med fluga på våren och försommaren, främst i mynningsområdet. Jag fiskar även en del lax i älven.

Jag minns fortfarande den där enorma havsöringen du fick som tonåring. Har den fisken haft någon inverkan på ditt nuvarande fiske?

- Jag lade ner enormt med tid på att fiska havsöring hösten då jag fick den . Anledningen till detta var att det skrevs en tidningsartikel som menade att Råneälven kunde man bygga ut, för där finns bara mört och braxen. Stoltheten jag kände efter den fångsten är fortfarande oöverträffad. Sen blev fisken givetvis en inkörsport till laxfisket för mig. Att kroka en större lax på fluga och känna att man inte har en chans att stoppa rusningen utan att spö eller lina brister är en känsla som är svår att beskriva. Adrenalinet rusar i blodet, benen skakar, man ber till högre makter, skrattar, njuter och har ångest på en och samma gång. Den som en gång har upplevt detta propagerar aldrig mer för en älvutbyggnad.

Om du jämför laxtillgången i Råneälven då och nu, ser du någon skillnad?

- Då jag var tonåring hörde man ytterst sällan talas om att någon fick en lax i älven. Kanske berodde det på att ytterst få fiskade riktat efter lax på 80-talet i Råneå . Jag tror att stammen har ökat något.

Hur ser du på Råneälven som nuvarande lax- och havsöringsvatten?

- Råneälven är ingen älv som i dagsläget tål någon större beskattning av beståndet. För mig är det nu då fisketrycket efter lax i älven har ökat, en självklarhet att släppa tillbaka de laxar som jag fångar i älven. Havsöringen i älvsystemet är som i de flesta norrlandsälvar hotad . Den borde fredas både i älvarna och i havet tills stammarna har återhämtat sig. Tänk också på att det norrbottningen kallar bäckforell ofta är ett havsöringsyngel. Sluta att meta upp dessa!

Den svenska laxpolitiken är inte vad den borde vara. Vad har gått snett och vad borde göras?

- Slopa smoltutvandringsmålet och skapa i stället mål som mäter återvandrande laxar i stället. Till exempel; Torneälvdalssystemet: 30 000 laxar Kalixälven: 15 000 laxar Piteälven: 10 000 laxar Byskeälv: 7 000 laxar osv. Först då de målen är uppnådda kan man börja beskatta laxen i havet. Tänk om vi skulle beskatta älgstammen på våren innan korna hade fått sina kalvar, tjädrarna innan de fått sina kullar, skulle inte tro att vi skulle ha så mycket vilt i våra skogar då. Men det senaste förslaget om att förbjuda yrkesfiske på uppväxtplatserna är ett steg i rätt riktning. Sen tycker jag att vi sportfiskare också måste ta vårt ansvar. En död lax är en död lax oavsett om den fångas i fälla, på trolling eller med flugspö. Vi som fiskar i vildlaxälvarna är trots allt det sista hotet för den uppvandrande fisken. Släpp tillbaka alla laxar som inte är skadade, undvik att använda slangsänken så ni inte felkrokar lax. Sluta fiska när ni har fångat en lax och njut av kvällen istället.

Vilka personliga mål söker du i ditt flugfiske?

- Flugfiske för mig är total avkoppling. Jag har sällan klocka med mig då jag fiskar. Man äter då man är hungrig sover då man blir trött. Regnar det småspik och blåser storm så tar jag mig en whisky och hoppas på bättre väder. Flugfisket har också gett mig vänner i alla olika åldersgrupper och samhällsklasser. Att tillbringa en vecka på fjället med en grupp vänner är sannerligen balsam för själen. Om det dessutom finns stor röding som sakta glider fram och käkar knott så är livet perfekt. Till fjällen åker man för att fylla själen, inte frysboxen.

Har fisket i Råneälven förändrats under dina år som sportfiskare?

- Tyvärr så har harren minskat i både storlek och mängd, framför allt i de övre delarna av systemet. Vad detta beror på vet jag inte, men det borde utredas. Däremot har sportfiskarna blivit mycket bättre på att släppa tillbaka fisk. Det är mycket mindre nerskräpning efter stränderna. Gäddan har fått den respekt den förtjänar. Gösen har blivit en "ny art" för sportfiskarna i älvdalen. Så jag ser ganska positivt på framtiden för älven.

- Det absolut viktigaste är att Råneälven för all framtid får fortsätta att vara oreglerad.

Fotnot: Hemsida: www.alvraddarna.se

Save The Baltic Salmon (Facebookgrupp)

Namn: Jesper Karlsson.

Ålder: 41 år.

Bor: Luleå.

Familj: Finnspetsen Vilya.

Arbete: Stålarbetare.

Hobby: Fiske Jakt, musik och skidåkning.

Favoritsysselsättning: Flugfiske, trädskällarjakt.

Favoritfiske: Fjällfiske, laxfiske

Hemmafiske: Råneälven, Luleå skärgård.

Drömfiske: Tarpon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om