Jennie föreläser efter att dottern tog sitt liv

Jennie Jakobssons elvaåriga dotter tog sitt liv. Nu föreläser hon i Luleå för att inga fler barn ska behöva göra samma sak för att de inte fått hjälp i tid. "Jag måste prata för hennes skull", säger hon.

"Bryna brydde sig jättemycket om andra och var den här som ville pusha och säga att du är bra som du är. Hon ville att kompisarna skulle må bra", säger Jennie Jakobsson som nu föreläser för att inga fler barn ska behöva ta sitt liv.

"Bryna brydde sig jättemycket om andra och var den här som ville pusha och säga att du är bra som du är. Hon ville att kompisarna skulle må bra", säger Jennie Jakobsson som nu föreläser för att inga fler barn ska behöva ta sitt liv.

Foto: Montage

Luleå2023-03-03 06:00

Jennie Jakobsson från Lycksele är ensamstående mamma till fyra barn, som alla har en NPF-diagnos. I fjärde klass började hennes yngsta dotter Bryna få det jobbigt i skolan och var därav hemma allt oftare.

– Hon började må väldigt dåligt. För ofta när hon var i skolan så var hon väldigt tyst, men förstod inte allting som hände. Hon förstod inte alla signaler och det här sociala spelet som man måste lära sig när man blir äldre. Ofta höll hon ihop i skolan och sen exploderade hon när hon kom hem, säger hon.

Till slut valde Bryna att inte åka till skolan alls. När hon varit hemma nästan en hel termin hade de ett möte med skolan, efter det skadade hon sig själv. Hennes mamma tog då kontakt med Barn- och ungdomspsykiatrin, BUP, – som satte in medicinering i väntan på att de skulle få tid för en autismutredning.

– Jag frågade efter psykologkontakt, men då hade man personalbrist. Så man skulle börja med medicinering och se hur det fungerade.

Men dotterns mående blev inte bättre och där började en lång kamp – där Jennie Jakobsson gjorde allt för att hennes dotter skulle få hjälp. Medan skolan, socialtjänsten och BUP sköt ansvaret mellan varandra.

– Man tyckte alltid att det var någon annans ansvar.

För Bryna kom hjälpen för sent – elvaåringen hann ta sitt liv. Hon hittades livlös i sitt rum och trots mammans och sjukvårdens livräddningsförsök gick hennes liv inte att rädda.

– När jag fick beskedet, jag har bilden i huvudet när polisen kommer ut och säger "tyvärr", då brast det. Då var det precis som att någon hade ryckt allting ur kroppen på mig. För jag tror att det var då jag förstod att nu finns det inget återvändo, hoppet fanns så länge de jobbade på henne och så länge jag gjorde det.

Den tragiska händelsen har rapporterats av flera medier och Ekot Sveriges radios granskning visade på att det fanns en rad brister i Barn- och ungdomspsykiatrins vård av Bryna.

Nu föreläser Jennie Jakobsson för att inga fler barn ska hamna "mellan stolarna" och inte få hjälp i tid.

– Jag kan inte sitta och vara tyst och bara vänta på att det ska hända igen.

Föreläsningen, som äger rum i Luleå under fredagen, arrangeras av den ideella föreningen Fenomenala. De verkar för att barn och unga med särskilda behov, särbegåvning eller psykisk ohälsa av olika orsaker ska komma till sin rätt i skolan och samhället.

– Föreningens mål är att alla ungar ska klara skolan, man ska lämna högstadiet och gymnasiet med fullständiga betyg. Så man kommer ut i samhället och inte hamnar i utanförskap, säger Fenomenalas grundare Anna Tuomas.

Hon har en bakgrund som lärare, rektor och projektledare och är själv mamma till en son med adhd och dyslexi – vars skolgång var tuff. Men detta var något hon tillsammans med andra lyckades vända genom att arbeta tillsammans.

– Jag valde att ta kontakt med det centrala elevhälsoteamet och så började de jobba med vår sons arbetslag. Vi fick stöd och började jobba som ett team runt vår son, med att han fick anpassningar i undervisningen utifrån hans adhd och dyslexi. Sen gick vi i familjeterapi med familjen och såg till att han fick en bra fritid. Allra viktigast var att vi utgick från hans eget mål – vad han vill arbeta med i framtiden. 

Att alla instanser som behövs, som skola, socialtjänsten, familjen och BUP, kan samarbeta och se till helheten när ett barn är i behov av stöd menar hon är viktigt. 

I dag samverkar hon med Anna Borg och Monika Törnsén, tillsammans har de tagit fram ett koncept för ett utvecklingsprogram för skolteam. Fenomenala har också tagit fram ett koncept i form av ett utvecklingsprogram och nätverk för föräldrar till barn med problematisk skolgång.

Fredagens föreläsning är startskottet till att samla goda krafter i hela samhället som kan samverka för att ta de första stegen att börja bygga in en kultur i samhället – där alla barn får känna att de lyckas i skolan och livet, berättar Anna Tuomas.

– Om vi tänker oss att vi har ett system som inte fungerar. Då är frågan, ska alla vi som är en del av systemet då tänka att det där måste skolan och vården klara av själva? Det tror inte jag, för det är ett så pass komplext problem. Så alla vi som är goda krafter i samhället behöver samlas tillsammans och göra någonting åt det, säger hon.

Föreläsningen hålls på Vetenskapens hus i Luleå mellan klockan 12 och 13 på fredagen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!