I anslutning till Lulekrafts kraftvärmeverk på Aronstorp pågår bygget av ackumulatortanken, i princip en jättelik termos fylld med varmvatten. Tanken kommer att rymma 30 000 kubikmeter vatten.
– Det är dubbelt så mycket vatten som hela fjärrvärmenätet, säger Magnus Johansson, fjärrvärmechef på Luleå Energi.
Ackumulatortanken byggs med en speciell metod av Midroc Rodoverken. Tanken växer på höjden i en spiralformad rörelse uppåt genom att de välvda stålstyckena fogas på plats i tankens nedre del och gradvis lyfter väggen uppåt. Tanken kommer att bli 44 meter hög, nästan lika hög som Lulekrafts ljusblå panncentral. Den ska få ett ytterhölje av cortenplåt, med ett rostfritt band och Luleå Energis logga högst upp.
– Tanken ska vara i drift vintern 2021/2022, säger projektledaren Thomas Jonsson.
Ackumulatortanken fungerar som en gigantisk termos för varmvatten. Den lagrade värmeenergin kommer att användas då förbrukningen är på topp. Då slipper man använda fossil olja för att producera hetvatten till fjärrvärmenätet.
– Den här årstiden kan det vara kallt på natten och varmt på dagen. Det är en stor fördel om vi kan jämna ut fluktuationerna, säger Thomas Jonsson.
– Får vi en störning har vi vatten som vi direkt kan få ut på nätet, tillägger Thomas Jonsson.
Omställningen till mer förnybar energi, som vindkraft och solenergi, innebär större behov att kunna lagra energi eftersom dessa energikällor är mer väderberoende.
– När vi ser på omställningen blir det mer nödvändigt att kunna lagra värme, säger Magnus Johansson.
I dag används processgaser från SSAB i Lulekrafts kraftvärmeverk för att producera både elkraft och hetvatten till fjärrvärmenätet. Inom en inte alltför avlägsen framtid kan Luleå Energi få ta vara på restenergi från andra källor, som Hybrit eller H2 Green Steel.
– Vi tror att restenergin kommer på andra sätt. Det är inte bränslen vi kommer att elda. Restenergierna kan komma i olika temperaturnivåer. Temperaturen kommer generellt sett att vara lägre än i dag, säger Magnus Johansson.
Det ledde fram till styrelsens beslut förra sommaren att investera i ackumulatortanken.
– Det är en väldigt stor investering, i storleksordningen 100 miljoner kronor, säger Magnus Johansson.
Kommer investeringen att påverka fjärrvärmetaxan?
– Vår ledstjärna är att vi ska behålla vår konkurrenskraft, svarar Magnus Johansson.