– Ska vi ha tillväxt i Norrbotten så måste vi se till att inflyttade blir kvar, för just nu dör det fler än det föds här. Samtidigt flyttar 85 procent av alla asylsökande ifrån Norrbotten när de får uppehållstillstånd, vi vill ha kvar dem, säger Sven-Erik Österberg, landshövding.
Satsningen kommer att ledas av länsstyrelsen men innefattar flera andra myndigheter. Projektledaren Anna-Maria Lundkvist-Monroy förklarar att projektet i stort kommer att bestå av två delar.
– Alla inom myndigheterna här i Norrbotten som kommer i kontakt med asylsökande kommer att få internetbaserad utbildning. Det betyder att 1 500 kommer att få basutbildning hur man bemöter asylsökande och för att se till att man kan besvara alla frågor hur en asylprocess går till, vad alla andra myndigheter gör och hur det svenska samhället fungerar, säger hon.
Den andra delen består i att inventera kompetenserna hos de asylsökande i ett tidigare skede istället för att vänta på deras uppehållstillstånd. Något Norrbotten blir först i landet med att göra.
– Börjar vi inte tidigare så kommer de fortsätta lämna när de får uppehållstillstånd. Alla vill känna sig behövd och önskad, det är en förutsättning för att vilja stanna i Norrbotten, säger Torsten Fors, integrationssamordnare på länsstyrelsen.
– Samtidigt kan vi inte skjuta iväg människor som inte har kompetenser som behövs. Det gäller att ta vara på alla kompetenser som finns, säger landshövdingen Österberg.
Torsten Fors berättar att de vill få fler att stanna i Norrbotten genom att motarbeta den "meningslösa tiden" då en asylsökande bara går omkring och väntar på besked från migrationsverket utan något annat att göra.
Vad säger ni till de som är negativa till invandring av olika skäl?
– Folk kanske tänker att "min välfärd blir sämre om det blir för många i Norrbotten", det stämmer inte. Men blir vi för få i en kommun så kanske vi inte kan bo kvar alls, säger Torsten Fors.
– Kommer man hit till Norrbotten och bidrar så bidrar man till hela samhällets och välfärdens fortlevnad, det är ingen kostnad, säger Sven-Erik Österberg.
Projektet startade under tisdagen och kommer att fortlöpa under de kommande tre åren. Men projektledaren Anna-Maria Lundkvist-Monroy berättar att ambitionen är att fortsätta på något sätt även därefter.