Jättekomplex får svidande kritik – nu bantas planerna

Diös planerade jättekomplex med bostäder och kontor på parkeringen vid Bergnäsbron har skalats ned, efter svidande kritik från länsstyrelsen.

Så här kommer parkeringen vid länsstyrelsen att se ut om kvarteret Biet bebyggs enligt Diös önskemål. Ett förslag till detaljplan är ute på granskning.

Så här kommer parkeringen vid länsstyrelsen att se ut om kvarteret Biet bebyggs enligt Diös önskemål. Ett förslag till detaljplan är ute på granskning.

Foto: MAF Arkitektkontor

Luleå2020-11-20 05:30

Länsstyrelsen har inte varit nådig i sin kritik när kommunen först presenterade förslaget till ny detaljplan för kvarteret Biet, den stora grusparkeringen vid länsstyrelsen. Här planerar fastighetsbolaget Diös att bygga bostäder, kontor och lokaler för centrumverksamhet, exempelvis hotell, gym, butik och restaurang.

"Ett förslag med en mycket hög exploateringsgrad som inte tar någon nämnvärd hänsyn till platsens förutsättningar och värden", skriver länsstyrelsen i sitt samrådsyttrande.

Vidare skriver länsstyrelsen:

 "Bebyggelsen kommer som en solitär att dominera denna del av staden i stället för att berika och samspela med omgivningen och områdets höga kulturmiljövärden". 

Kritiken fortsätter: Infarten till Luleå från söder kommer att påverkas negativt, med en lång fönsterlös mur mot Sandviksgatan med storskaliga byggnadskroppar. Punkthusen mot Stationsgatan skulle innebära en mycket kraftfull barriär. Byggnadsminnet Vita duvan riskerar att hamna på en bakgata.

Länsstyrelsen ansåg att planförslaget innebär mycket stora konsekvenser för stadsbilden och kulturmiljön och påpekade att det saknas stöd för exploateringen i kommunens översiktsplan. 

Vidare påtalade länsstyrelsen att man kan komma att upphäva kommunens beslut att anta detaljplanen, med hänvisning till risken för människors hälsa och säkerhet. Två problem pekades ut av länsstyrelsen, hur bostadsfastigheter i närheten påverkas av ökat buller när ljudvågorna studsar mot fasaderna samt riskerna som är förknippade med transporterna av flygbränsle som går efter Sandviksgatan. 

Kritiken har lett till att komplexet skalats ned, när stadsbyggnadsförvaltningen nu lägger fram ett reviderat förslag till detaljplan för granskning. Kompletterande utredningar har gjorts. 

Den kritiserade sockelvåningen är kvar. 

Kontorshuset mot Sandviksgatan föreslås fortfarande bli fyra våningar högt. 

Mot Residensgatan föreslås två huskroppar, där det ena huset föreslås bli sju våningar högt istället för 13 våningar som ursprungligen föreslogs. Höghuset i korsningen Sandviksgatan-Residensgatan är kvar och tillåts bli 13 våningar hög.

Längs med Stationsgatan föreslås två punkthus med bostäder i tio våningar. I det ursprungliga förslaget skulle punkthusen bli tolv våningar höga. Totalt kommer hela planförslaget ge 72–108 lägenheter. 

Räddningstjänsten har påpekat att bostadshusen blir så höga att räddningstjänsten inte kommer att kunna rädda människor via fönstren. Det innebär att särskilda krav kommer att ställas på trapphusens utformning för att förhindra att rök- och brandgaser sprider sig.

Den nuvarande grusparkeringen rymmer 183 parkeringsplatser. Ett parkeringsgarage ska byggas, med ett våningsplan under mark och ett våningsplan över mark med plats för totalt cirka 275 bilar. Enligt kommunens parkeringsnorm skulle det behövas 420 p-platser, men genom så kallat grönt parkeringsköp slipper fastighetsägaren att anlägga 160 p-platser.

Kommunen har gjort en miljökonsekvensbeskrivning, där den samlade bedömningen är att planförslaget medför måttlig negativ konsekvens på stadsbild och kulturmiljö och liten påverkan på utpekade värden. 

Norrbottens museum, Hushållningssällskapet och boende på Sandviksgatan har också framfört kritik och invändningar mot planerna för kvarteret. Enligt tidplanen ska kommunfullmäktige anta detaljplanen under andra kvartalet 2021.

Så påverkas stadsbilden

Rutnätsstrukturen förstärks och staden får en tydligare entré. Planförslaget innebär en högre exploatering än vad omgivningarna i norr och öster bedöms tåla. Skalan gör att nya bebyggelsen kommer att dominera stadsbilden.

Domkyrkan skyms helt eller delvis från Bergnäsbron. Kulturhistoriskt värdefulla byggnader längs med Stationsgatan blir undanskymda och underordnade på grund av skalan på den nya bebyggelsen.

Ur miljökonsekvensbeskrivningen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!