Vi träffar Linn Berglund och Amberdawn Bauters som är två av de som fortsatt läsa till lärare, men också kan förstå varför folk hoppat av.
– Vi hade första veckan på plats här i Luleå i oktober, det var sex veckor efter vi börjat. Redan då hade många hoppat av. Jag tror flera upplevde det var för mycket tjafs, säger belgiska Amberdawn Bauters.
Linn Berglund från Öjebyn håller med.
– Utbildningen kunde ha börjat bättre. Dels kom inte alla från studier och var därför inte uppvärmda, dels blev det en distanskurs med grupparbeten direkt från start och den var rätt så tuff.
Bauters och Berglund är inne på termin fyra av totalt åtta av sin distansutbildning med inriktning mot förskoleklass och grundskola årskurs 1-3.
– När vi sökte stod det att det skulle vara totalt 22 träffar här i Luleå. Det tolkade många som 22 dagar, men det är nog snarare 22 tillfällen som menas, med typ fem dagar här i Luleå varje gång vi ses, säger Linn Berglund.
Det här är frågor som Linn och Amberdawn menar gjort att det rent ekonomiskt blivit för tufft för många att fullfölja utbildningen. Många söderifrån fick en annan prisbild än de väntat sig när de förstod att fler dagar krävdes på plats i Luleå, och att de skulle få problem kunna jobba på sidan om studierna.
Vi ringer huvudansvariga utbildningsledaren Jenny Jäger på Luleå tekniska universitet, LTU.
Vad tror du avhoppen beror på?
– Vi konstaterar att 30 hoppat av från den just den där utbildningen, och det är allvarligt. I den studentgruppen bodde många studenter långt bort, söder om Västerbotten, och det är bland dem vi ser flest avhopp. Övriga terminer och övriga inriktningar har betydligt färre hoppat av. Jag tror avhoppen kan vara en effekt av att utbildningar under pandemin var helt på distans, kanske hade alla inte uppfattat att vi återgått till det normala med träffar på plats? Vissa tror även de ska kunna jobba på sidan om sina heltidsstudier på distans, men det kan vara svårt. Det tuffa ekonomiska läget kan även det ha göra att studenter väljer att arbeta i stället för att plugga.
Studenterna hävdar det stått att det bara skulle vara 22 dagar på plats på LTU, men det verkar bli mer?
– Det syns på vår hemsida hur många tillfällen och dagar man ska vara här i Luleå. Men om studenterna upplever att informationen är otydlig kan vi se över om vi kan bli ännu tydligare. Det är ju väldigt viktigt att studenter som söker distansutbildningar vet att det krävs träffar här på campus.
Att första träffen i Luleå skedde först sex veckor in i utbildningen, vad säger du om det?
– Det finns olika sätt att lägga upp det på. Här har vi lagt träffen i slutet av en kurs för att de ska ha hunnit läsa in sig lite. Det ska kännas meningsfullt att vara på plats. Vi skulle kunna fundera på hur vi kan jobba mer för att få en sammanhållning redan i början, vi tar studenternas åsikter på största allvar.
Tillbaka till studenterna, vad tycker de allmänt om utbildningen de nu är halvvägs in i?
– Det vore bra med mer konkret och professionell undervisning. Det är lite flummigt ibland. Som i bild, vi skulle behöva mer bild. Inte bara pyssel, utan helt konkret lära oss hur vi kan använda bild, men även musik och rörelse, i undervisningen, säger Amberdawn och får medhåll av Linn.
När vi skiljs åt stegar de två iväg mot Teknikens hus. Rymden står på schemat.