Samtidigt som ledningen för LKAB gnuggar händerna av förtjusning över rekordvinster, ökad efterfrågan, öppnande av nya gruvor och med siktet inställt på en kraftig produktionsuppgång så är tongångarna betydligt mer defensiva från ledningen på SSAB.
- Vi kommer att redovisa ett rörelseresultat för fjärde kvartalet som ligger nära noll, lät avgående koncernchefen Olof Faxander meddela strax innan julhelgen.
Inga mörka moln
Det pekar i så fall på ett helårsresultat för SSAB på dryga miljarden. Tillfredställande kan tyckas, men ända bara en svag krusning jämfört med vad LKAB har presterat. Redan efter fjolårets första nio månader var den statliga gruvjätten uppe i ett rörelseresultat på 11,2 miljarder kronor.
Med tanke på att inga mörka moln syns på himlen så pekar det mot ett helårsresultat på närmare 15 miljarder kronor. Drygt 1,2 miljarder i månaden eller 40 miljoner kronor per dygn, om man så vill. Därmed är LKAB en av de starkast lysande stjärnorna på den svenska industrihimlen. Och lyskraften ser ut att bestå.
- Vi ser en fortsatt stark efterfrågan på våra produkter, vilket lovar gott för framtiden, sammanfattar vd Lars-Eric Aaro.
LKAB har också lagt in högsta växeln. Nya gruvor har öppnats och fler måste till för att nå upp till målet på 37 miljoner ton om året. Brytning i ny huvudnivå i såväl Malmberget som Kiruna väntar. Och investeringarna fortsätter att rulla på. Sedan 2005 har LKAB satsat runt 20 miljarder. De närmaste fem åren väntar årliga investeringar på runt fem miljarder kronor. Och det tål att upprepas - det sker med egna genererade vinstpengar.
Laddat för stordåd
Betydligt trögare, i alla fall kassamässigt, går det för SSAB. Och faktum är att en del av skulden är LKAB:s. Gruvföretagets rekordvinst kan till betydande del förklaras med kraftigt höjda järnmalmspriser. SSAB köper sin malm från just LKAB.
Men något katastrofläge är det definitivt inte frågan om. De fackliga organisationerna tar vinstvarningar och andra orostecken med ro.
- Det här är en tillfällig svacka. Jag är helt övertygad om att konjunkturuppgången fortsätter, säger Metalls Tomas Karlsson.
Och faktum är att SSAB har laddat för stordåd. I höstas fick företaget klartecken av Miljödomstolen att öka produktionen av stålämnen från 2,5 till 3,0 miljoner ton.
- Det känns bra att ha miljöprövningen undanstökad den dag vi väl bestämmer för att öka produktionen, summerar SSAB:s platschef Stefan Enbom.
Investeringar
Och när SSAB väl bestämmer sig för att öka farten i Luleå så väntar investeringar i mångmiljardklassen runt hörnet. Koksverket måste med stor sannolikhet byggas ut kraftfullt. Dessutom kan det bli aktuellt med att bygga en helt ny linje för tillverkning av stålämnen, slabs.
- Men det är satsningar som ligger en bra bit fram i tiden, poängterar Stefan Enbom.