Jasplan flög för nära helikopter

Ett Jasplan från F21 kom för nära en ambulanshelikopter i samband med en övningsflygning 14 oktober.

För två veckor sedan flög ett Jasplan från F21 för nära en ambulanshelikopter i luftrummet utanför Lycksele.

För två veckor sedan flög ett Jasplan från F21 för nära en ambulanshelikopter i luftrummet utanför Lycksele.

Foto: Lars Pehrson

Luleå2019-10-30 13:15

Försvarsmakten skriver själva på sin hemsida om händelsen. Det närgångna mötet med ambulanshelikoptern skedde i luftrummet strax utanför Lycksele. 

Ambulanshelikoptern var ute på ett skarpt uppdrag, JAS-planet övade taktisk lågflygning i luftrum som inte är kontrollerat.

– Det innebär att i den här typen av luftrum ute på vischan så flyger man bara och undviker det som är i närheten, och så får piloten också information från flygledaren, säger Tobhias Wikström, flygchef på F 21

Stridsplanet passerade helikoptern cirka 60 meter under och 200-300 meter vid sidan. Enligt försvarsmakten förelåg ingen kollisionsrisk.

– De passerade nära. Men risk för kollision förelåg inte om man ser till höjd, fart och kurs. Jaspiloten blev också varnad att det fanns en helikopter i närheten vilket gjorde att han höll utkik. Men flygstridsledaren såg helikoptern i ett sent skede eftersom den flög så pass lågt, säger Tobhias Wikström.

Helikopterpiloten fick en överraskning när JAS-planet körde så nära, däremot såg JAS-piloten helikoptern.

– Så från vår sida har vi uppfyllt alla regler för den här typen av flygning och vi hade uppsikt över helikoptern. Men självklart tittar vi även på om det finns lärdomar att dra utifrån detta, säger Tobhias Wikström.

F 21 har upprättat en avvikelserapport med anledning av händelsen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!