Gymnasiebyn vill satsa mer på spetsutbildningar där jobb efter gymnasiet närapå garanteras för den flitige.
Under hösten har Jan-Erik Karlsson, projektledare, bedrivit en förstudie för att utreda om det finns behov av en järnvägsutbildning inom Luleå gymnasieskola. Något han i dag inte betvivlar.
- Framöver blir det många pensionsavgångar. Inom två år kommer det behöva göras 1500 nyanställningar, säger han.
Det är främst inte konduktörer eller lokförare som eftersöks, utan kunniga inom signalsystem och spårunderhållning.
Utbildningen är tänkt som en ny inriktning under bygg- och anläggningsprogrammet samt el- och energiprogrammet. Men för att kunna välja den inriktningen är det snabba ryck som gäller.
Under torsdagen kommer beslut från Barn och utbildningsnämnden om inriktningen blir verklighet, och i början av nästa termin ska niondeklassarna göra sitt gymnasieval.
- Det är ändå lite längre betänketid än vanligt. Från slutet av januari till 1 mars kan eleverna göra sitt gymnasieval, säger Bengt Augustsson.
Verksamheten planeras att bedrivas i Notviksverkstadens gamla lokaler och en minst 600 meter lång avelektrifierad järnvägsräls finns att tillgå vid mefos.
De elever som söker in på bygg- och elprogrammet läser först ett basår innan de det andra året påbörjar sin inriktning. De första gymnasieeleverna på den eventuella järnvägsinriktningen börjar alltså höstterminen 2011.
- Det kommer bli en framgångsutbildning, säger Bengt Augustsson.
Luleå gymnasieby vill till nästa hösttermin även kunna erbjuda en kinesisk inriktning på det nya humanistiska programmet där ett nära samarbete med ett universitet i Kina blir aktuellt och ett teknikcollage där Piteå och Luleå ska samverka för att utbyta kompetenser och öka kvaliteten.