Trångt på spåret i Luleå hamn–tågsätten måste delas

Det blir trångt på järnvägsspåren i Luleå hamn. Utrymmet är begränsat, så tågsätten måste delas i två när det ska lossas och lastas vid allvädersterminalen.

En principskiss över järnvägslayouten på Luleå Industripark. Ny järnväg är markerad med gult på skissen.

En principskiss över järnvägslayouten på Luleå Industripark. Ny järnväg är markerad med gult på skissen.

Foto: Luleå kommun

Luleå2023-03-04 14:00

Kommunen har lyckats hitta en lösning hur man ska kunna dra järnvägsspår till allvädersterminalen och nya kajen vid Skvampens djuphamn.

Det blir ingen rundslinga, såsom LKAB har i malmhamnen på Sandskär. Istället blir det två säckstationer, en vid allvädersterminalen och ytterligare en vid kajen till djuphamnen.

– Vi har landat nu i den lösningen, säger Robert Eriksson, projektchef för Luleå industripark. 

– Den har vi kommunicerat med alla parter och även H2 Green Steel, som har varit ganska på kring den här rundslingan. Vi har lyckats få fram en järnväg i området, det har inte varit det lättaste, säger Robert Eriksson. 

undefined
"Vi har lyckats få fram en järnväg i området, det har inte varit det lättaste" säger Robert Eriksson, projektchef Luleå Industripark.

I projekt Malmporten planerades för en järnvägsförbindelse som skulle ha förbundit Malmbanan med det befintliga industrispåret i hamnen till en slinga. Den slingan finns det inte längre plats för, efter det att kommunen lovat LKAB att få köpa marken för att anlägga industriparken Reemap.

– Järnvägen kommer att ligga på den mark vi har rådighet över längs med Uddebovägen, säger Robert Eriksson.

Utbyggnaden av järnvägen är uppdelad i två etapper, varav vissa åtgärder i den första etappen behöver vara klara redan under andra halvåret 2025. Dit hör en järnvägsterminal med fyra nya spår, anslutningar till Trafikverkets spår, allvädersterminal, skrotgård och Uddebo.

Den andra etappen ska vara klar 2030 och omfattar utbyggnaden av järnvägsspår mot Skvampens djuphamn samt spår till den östliga allvädersterminalen. 

– Där är det hälften kommunens mark och hälften SSAB:s mark, säger Robert Eriksson.

Eftersom spårlängden är begränsad vid allvädersterminalen blir man tvungen att dela på inkommande tågsätt vid allvädersterminalen och skrothanteringen. När tågsätten ska lämna Luleå hamn måste de kopplas ihop igen.

undefined
Så här ska järnvägen byggas ut i den första etappen (grönmarkerad).

Luleå Hamn har beräknat investeringskostnaden för järnvägsutbyggnaden till 1250 miljoner kronor för etapp 1 och ytterligare 750 miljoner kronor för etapp 2. För båda etapperna beräknas investeringskostnaden kunna variera med 250 miljoner kronor.

Investeringskostnaden för logistiklösningarna i hamnen beräknas till 2,5 miljarder kronor i den första etappen, 1,5 miljarder kronor i den andra etappen och 2,5 miljarder kronor i den tredje etappen. 

Totalt handlar det om investeringar på minst 8,5 miljarder kronor i Luleå hamn, utöver de investeringar som görs i projekt Malmporten. 

Luleå hamn har därför gått ut med två så kallade request for information, RFI, för att undersöka om privata företag är intresserade av att investera och driva delar av infrastrukturen. Tanken är att företagen skulle ta betalt för driften genom olika avgifter.

Om några veckor arrangerar Luleå Hamn två marknadsdagar för att informera och svara på frågor från de företag som visat intresse för att investera i hamnens infrastruktur. Anmälningstiden har förlängts några dagar.

– Vi har inte sett slutresultatet än, hur många som kommer, men det ser bra ut. Vi har en hel del anmälda företag, både lokalt och nationellt och även en del från Europa som kommer, säger Rickard Lundmark, vd för Luleå Business region och tf vd för Luleå kommunföretag. 

undefined
"Det ser bra ut. Vi har en hel del anmälda företag, både lokalt och nationellt och även en del från Europa som kommer" säger Rickard Lundmark, tf vd Luleå kommunföretag.

Företagen har tid på sig till mitten av april med att lämna svar på RFI:erna. I början på maj kommer företagen att få presentera sina förslag på alternativ finansiering av infrastrukturen och därefter ska politikerna ta ställning till vilken väg man ska välja.

Hamnens utbyggnad

Luleå hamn hanterar i dag knappt 600 fartygsanlöp per år, motsvarande cirka åtta miljoner ton gods bestående av främst stålskrot, järnmalmspellets, bentonit, dolomit och kalksten. 

År 2030 förväntas Luleå hamn hantera närmare 2500 fartygsanlöp och cirka 25-30 miljoner ton gods. Befintliga godstyper väntas öka och nya godstyper tillkommer: stålcoils, järnsvamp, mineral- och konstgödsel, gips, ammoniak, fluorvätesyra, svavelsyra, vätgas och elektrobränslen. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!