Det är i en gammal tegelbyggnad inne på verkstadsområdet i Notviken som ”Originalet Petterssons Delikatesser” producerar godsaker.
När NSD kommer på besök så stoppar Janne Pettersson falukorv.
Han är tredje generationens charkuterist med egen charktillverkning och rökeri.
Företagandet och hantverket har gått i arv hos Petterssons kan man säga.
Bror Axel Petterssons startade charkfabriken BA Petterssons chark 1933 på Mjölkudden, ett klassiskt Luleåföretag. B A Petterssons övertogs sedan av sönerna Elof, Jean, Sam och Bernt. Fabriken som låg mitt emot där Ankarkronans panncentral ligger i dag såldes 1974 till Scan i Umeå som la ner anläggningen.
Litet senare startade Sam Pettersson Briggens livs på Varvet, som gjorde egna charkprodukter. Janne Pettersson är Sams son. Han och Sams andre son Mats arbetade på Briggen.
– Det var i Briggen jag lärde Janne och Mats yrket. De jobbade med annat tidigare, säger Sam Pettersson.
1996 startade Janne Pettersson Petterssons chark i Boden, som han sedan sålde.
Nu har han alltså dragit igång igen i liten skala i Notviken och återvänt till rötterna på alla sätt. Dessutom medverkar hans son Fredrik i affärsrörelsen liksom brorsan Mats.
Janne är alltså tredje generationens charkuterist och Fredrik är den fjärde generationen Petterssons charkuterister.
I lokalen där tillverkning och försäljning sker är det ganska trångt.
Själva försäljningsavdelningen är en disk fylld med läckerheter.
Det var här som Janne Pettersson drog igång i verkligt liten skala för fyra år sedan.
Då hade han gjort ett uppehåll och körde istället tung trafik åt en kompis men till slut kunde han inte hålla sig.
– Jag lärde ju upp sonen och för fyra år sedan så sa vi ”ska vi inte göra litet korv?”
Svaret blev ett ja och tillverkningen kom igång.
– Till en början tillverkade vi till oss själva, släkt och vänner. I september kände jag att när jag lika gärna har lokalen så kan vi ställa in en kyldisk för varorna. Tre eftermiddagar i veckan, onsdag till fredag, håller Pettersson öppet.
Julen är ju en riktig "mathögtid" så för det lilla charkuteriet har arbetet gått på högvarv.
Förutom korvar, isterband, pölsa, soppor, prinskorvar också syltor och pastejer.
– Det har varit mycket fram till jul, då får vi köra varenda dag. Det har varit mycket att göra i december.
Har du haft någon hjälp?
– Brorsan är ju här och sonen Fredrik hjälper ju till.
Blir han den fjärde charkuteristen i familjen Petterssons historia?
– (skratt) Det är han ju redan, han arbetar ju på Nordchark i tillverkningen och här.