Jämtland höjer ST-löner

LULEÅ. Professor Rolf Adolfsson fick sparken för att han stödde ST-läkarnas lönekrav. Samtidigt visar det sig att andra landsting i Norrland betalar ingångslöner som är högre än vad Sunderbyläkarna kräver.- Är det så, då är det som Norrbotten håller på med ännu snurrigare, säger Tommy Vallgren, talesman för ST-läkarna.

Att avskeda en kompetent verksamheteschef och slå sönder organisationen i stället för att rätta till felen på kliniken betecknar ST-läkarnas talesman Tommy V allgren som en huvudlös åtgärd.   foto: bengt-åke persson

Att avskeda en kompetent verksamheteschef och slå sönder organisationen i stället för att rätta till felen på kliniken betecknar ST-läkarnas talesman Tommy V allgren som en huvudlös åtgärd. foto: bengt-åke persson

Foto: Bengt-Åke Persson

LULEÅ2008-06-25 06:00
Det var i början av juni som de fem ST-läkarna vid vuxenpsykiatrin i Sunderbyn sade upp sig. De gjorde det sedan ledningen för division psykiatri sagt nej till kravet att höja ingångslönerna för ST-läkare från 34 000 till 40 000 kronor i månaden.
ST-läkarna hade stöd av arbetsgivaren, verksamhetschefen professor Rolf Adolfsson.
- Hoppas de lyckas, sade han i en intervju i NSD.
Det skulle han inte ha sagt, för Rolf Adolfsson är inte längre verksamhetschef,
- Tråkigt förstås, men det är inte lätt att fortsätta om man blivit tillsagd att lämna sin post. Jag fick beskedet den 16 juni och tog ett snabbt beslut eftersom det är svårt att arbeta som verksamhetschef om det inte finns förtroende för mig hos ledningen, säger Adolfsson om sin avgång.
"Huvudlös åtgärd"
Så nu har psykiatrin i Sunderbyn inte bara förlorat de fem ST-läkarna, också chefen är borta.
- Överraskande men föga förvånande efter landstingets agerande den senaste tiden. Att avskeda en kompetent verksamhetschef och slå sönder organisationen i stället för att rätta till felen på kliniken är en huvudlös åtgärd, säger Tommy Vallgren.
Lönebråket mellan ST-läkarna och landstinget har kört fast.
- Vi har inte hört något från landstinget, bara signaler att vi gjort något fult och det förväntas att vi ska komma med nya bud. Det gör vi inte. Vi väntar och ser vad som händer, säger Tommy Vallgren.
Och medan skyttegravskriget pågår i Sunderbyn, är det andra landsting som är villiga att öppna börsen får att locka läkare till psykiatrin. I Jämtland är löneläget betydligt bättre.
- Vår senast anställde ST-läkare inom psykiatrin fick 38 500 plus 2 000 kronor i tillägg. Det var för två år sedan, säger Solveig Nielsen, psykiatrichef i Östersund.
Jämtland betalar bättre
Jämtlands läns landsting har bestämt ingångslönerna för ST-läkare till 38 500 inom primärvård och psykiatri. Det kan jämföras med de 34 000 som Norrbottens läns landsting erbjuder.
- Vi har fått extrapengar för rekrytering inom psykiatrin. Sedan kan det i förhandlingen tillkomma tillägg för extra ansvar. Ibland är situationen desperat när vi går med ständig underbemanning. Det kan läkarna också utnyttja, säger Solveig Nielsen.
Också i Västerbotten ligger ST-ingångslönerna högre än i Norrbotten.
- 34 500 kronor för dem som är helt gröna och inte har någon erfarenhet, säger Gunnar Lööf, förhandlingsenheten vid Västerbottens läns landsting.
Enligt Tommy Vallgren kanske det inte räcker med att de fem ST-läkarna slutar i september och kliniken är utan verksamhetschef med läkarkompetens.
- Om inte landstinget hittar en lösning kommer inga AT-läkare att placeras på psykiatrin i Sunderbyn. Studierektorn Arne Hassler har indikerat att de inte får den utbildning de har rätt till. Och vem vill komma och jobba på en klinik där det nu råder fullständigt kaos?
FAKTA Läkarutbildningens olika faser
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om