Jämställdhet råder - vid hjärtinfarkt

Hjärt- och kärlsjukdomar är den vanligaste dödsorsaken bland svenska kvinnor. Rose-Marie Isaksson, forskningssjuksköterska och doktorand, Luleå, uppmanar kvinnor - och män - att se till att komma under vård så snabbt som möjligt vid kraftig smärta mitt i bröstet som varar mer än 20 minuter.

"Rökning är den enskilt största riskfaktorn när det gäller hjärtinfarkt och unga kvinnor röker mer och mer", säger Rose-Marie Isaksson och uppmanar sin publik att fimpa.FOTO: Göran Ström

"Rökning är den enskilt största riskfaktorn när det gäller hjärtinfarkt och unga kvinnor röker mer och mer", säger Rose-Marie Isaksson och uppmanar sin publik att fimpa.FOTO: Göran Ström

Foto: Göran Ström

LULEÅ2009-03-09 06:00
1,6 miljoners-klubben som arbetar för bättre forskning kring och bättre vård för kvinnor som drabbas av hjärt- och kärlsjukdomar arrangerade Go Red-dag i sessionssalen i stadshuset i Luleå i går. Ett hundratal kvinnor fick bland anant kostråd och en redogörelse för symptom på hjärtinfarkt hos kvinnor och män. Enligt Rose-Marie Isaksson är huvudsymptomet på hjärtinfarkt detsamma för båda könen.
Väntar för länge
- Det är stark smärta mitt i bröstet som varar mer än 20 minuter. Den kan stråla ut mot arm, käke, nacke och buk men behöver inte göra det, säger hon.
Ju snabbare den som insjuknar kommer under medicinsk vård desto godare är förutsättningarna för ett gott resultat. Rose-Marie Isaksson har intervjuat kvinnor och män och fått svar som visar att många väntar för länge.
- Målet är vård inom en timme. Inte minst äldre kvinnor väntar för länge, upp till 24 timmar och mer. Börja inte duscha, lämna hunden till grannen och vattna blommorna först, säger hon.
Linser och bönor
Ingrid Persson, kostpedagog på Helex, ger kostråd när det gäller att förebygga hjärt- och kärlsjukdomar.
- Ät mindre salt, socker och mättade fetter. Byt animaliskt fett mot vegetabiliskt fett som i nötter, avocado och flytande fetter - oljor.
- Ät synligt fett istället för osynligt. Ät rent kött och ren fisk. Ta en klick kryddsmör på köttbiten i stället för att äta korvar, pastejer och pateer. Laga maten själv istället för att köpa färdiga rätter. Köp inte färdigblandad fil utan sätt till lite sylt i naturell fil. När det gäller grönsaker så finns det bra halvfabrikat. Öka intaget av grönsaker, rotfrukter, linser och bönor. Ugnsrosta och gör långkok, säger hon.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om