Jämställdhet en självklarhet som inte är verklighet

Den politiska definitionen för jämställdhet lyder: alla människor ska ha samma rättigheter och möjligheter oavsett kön.- Åsikter har blivit vetenskap. Det är för mycket tyckande, säger Gudrun Schyman och betonar att jämställdhet är ett kunskapsområde.

När kvinnor ska ha makt på männens bekostnad finns det hur många ursäkter som helst. Inte just nu är ett sådant. "Då ska man inte heller stå för jämställdhet", säger Gudrun Schyman.FOTO: Tobias Åkeblom

När kvinnor ska ha makt på männens bekostnad finns det hur många ursäkter som helst. Inte just nu är ett sådant. "Då ska man inte heller stå för jämställdhet", säger Gudrun Schyman.FOTO: Tobias Åkeblom

Foto: Tobias Åkeblom

Luleå2009-03-06 06:00
Jämställdhet - en självklarhet men inte verklighet. Mer engagerad föreläsare än Schyman kunde nog inte TCO-rådet i Norrbotten ha valt. Hon pratade nästan i en och en halv timme utan avbrott.
Enigheten om jämställdhet är total
i Sverige. Trots det har kvinnor mindre makt och tjänar mindre.
Steg bakåt
Trots att verktygen till förändring finns fortsätter harvandet, för att ibland ta steg bakåt.
- Hur kan man säga att vi gått för långt när vi inte ens hunnit fram? undrar Schyman.
Allt tyckande har hon inget till övers för. Framför allt inte från dem som tror att vi kommit så långt att det är klart.
- Det finns tonvis med tabeller som visar att vi inte är jämställda. Tyvärr har kunskapen på området rasat, säger hon och betonar att det inte handlar om att hata män.
Hon påpekar att det handlar om mänskliga rättigheter, något som hälften av befolkningen saknar.
- Det finns ett mönster. Det handlar om makt och faller ut i diskriminering.
På kvinnornas bekostnad
Enligt Schyman har ingenting hänt under 30 år när det gäller lönebildningen. Kvinnoyrken klassas lågt och kvinnor i andra branscher får ofta räkna med lägre löner, eftersom de inte är påläggskalvar.
Hon ger exempel på läraryrket där löneutvecklingen rasat och tillägger att prästyrket är på väg dit i en rasande fart.
Men främst handlar det om makten, något som främst rika män har och kan utnyttja.
- Män har mer makt och inflytande på kvinnornas bekostnad.
Om kvinnor kräver mer, måste männen släppa ifrån sig. Och då är kommentarer som "nu börjar det gå för långt" vanliga.
I könsmaktsordningen ligger ansvaret för barn på kvinnan. Därför är Schyman en varm förespråkare för individuell föräldraförsäkring.
- Semestrar kan man inte överlåta till en trött man. Att bli förälder handlar om att starta en ny relation med en ny människa.
Varför betraktas frågor som rör halva befolkningen som oviktiga. Exempelvis förpassas "kvinnofrågor" till kvinnoförbund.
- Varför har de inte mansförbund. När man inte nämner kön är det mannen som är norm.
Könskonflikt
Sist men inte minst uppmanade hon åhörarna att våga se den konflikt som finns mellan könen, eftersom den är motorn i det förändringsarbete som måste göras.
Hon säger också att kvinnorna måste ta sig in dit där problemen formuleras, alltså in där makten finns.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om