Siffrorna är positiva för alla som söker ett sommarjobb.
Men det ser lite mer dystert ut för företagen som behöver anställa.
I en unik enkät baserat på 4 900 företags och 4 400 arbetssökandes anonyma svar som gjorts på uppdrag av Företagarna och rekryterings- och bemanningsföretaget Student Consulting, som har sitt huvudkontor i Luleå.
– Luleå ligger på Norgenivå där de befann sig 2007 med ett enormt rekryteringsbehov. Rekryteringsbehovet är inte bara stort i Luleå och Norrbotten – utan hela Sverige, säger Tobias Lindfors, vd på Student Consulting, som har verksamhet på 176 orter i Sverige, Norge och Danmark.
Av rapporten framgår några elementära saker tydligt:
* Företagarna får svårare att hitta rätt arbetssökande vilket innebär att de måste hitta nya tillvägagångssätt. Exempelvis rekrytera till tjänster, som vanligt kräver en universitetsutbildning.
* 4 av 5 nya jobb skapas i små eller medelstora företag, men de arbetssökande vänder sig i större utsträckning till större företag och offentlig sektor.
* Nästan hälften av de sökande ser Arbetsförmedlingen, som en viktig kanal. Men endast var femte företag planerar att använda sig av Arbetsförmedlingen.
– Det är otroligt roligt att det går så bra för Norrbotten, men samtidigt måste vi inse allvaret för rekryteringsbehovet. Löser vi inte den frågan stannar tillväxten, säger Tobias Lindfors.
– På nationell nivå är rekryteringsbehovet den enskilt största faktorn som hindrar tillväxten, och där uppger 26 procent av företagen att rekrytering av nya medarbetare är största tillväxthindret. I Norrbotten är det likvärdigt på 25 procent, fortsätter han.
På frågan om vad som avgör vilket sommarjobb som de arbetssökande väljer är studierelaterad erfarenhet nästan i samma nivå, som lönen. 47 procent tycker att det är en viktig sak i valet av sommarjobb och 55 procent att lönen är avgörande.
– Näringslivet måste hitta ett ännu bättre samarbete med universitet för att plocka in studenterna redan under studietiden och där kan sommarjobbet eller extraknäcket vara inkörsporten till ett fast jobb och samtidigt löser företagen kompetensförsörjningen, säger Lindfors.
– Det här rekryteringsproblemet har Norge haft länge, men nu är Luleå på samma nivå och vi behöver ta frågan på största allvar.
Vad beror det på?
– Flera faktorer. Bland annat utbildar inte universiteten nog många studenter inom bland annat IT-sektorn. Sedan kan inte alla bli akademiker. Behovet är minst lika stort för yrkesutbildningarna och det gäller att höja statusen på dem så dessa inkluderar högskolepoäng, menar Lindfors.