En het fråga inför årets jaktsäsong har varit statligt ägda Sveaskogs beslut om att höja avgifterna för att få jaga på bolagets mark. För ett år sedan uppgav företaget att det var för att få in fler jägare och ungdomar till jaktlagen - i dag är tongångarna annorlunda.
- Målet är att intäkterna på jakt ska öka. Vi ligger för lågt på priserna i norra Sverige, säger Marcus Jatko upplåtelseansvarig för Sveaskogs områden i Norrbotten.
Tidigare har priserna i Norrbotten legat kring 4,50 kronor per hektar. Med ökningarna förväntas priset stiga med cirka tre kronor. Områdena i Överkalix och Älvsbyn var de första som fick sina kontrakt justerade.
- Det var en handfull jaktlag som sa bort sina kontrakt, säger Marcus Jatko, Sveaskog.
Upprörda känslor
Sveaskog förväntas omförhandla samtliga 800 jaktkontrakt i Norrbotten det kommande året. Den genomsnittliga arealen på jaktmark är 2500 hektar men det finns områden som uppgår till 10 000 hektar. En prisökning på tre kronor skulle innebära 30 000 kronor extra per år plus moms och fällavgifter. Torbjörn Lindström är jägare i Älvsbyn och en av dem som drabbats.
- För oss höjdes arrendet med 78 procent. Pensionärerna i jaktlaget ansåg att det blev för dyrt och ville inte jaga längre. Vi tvingades säga ifrån oss trettio procent av marken för att kunna fortsätta.
Samtidigt anser Torbjörn att priserna kommer få konsekvenser för älgstammen eftersom köttpriset per fälld älg blir dyrare per kilot.
- Älgarna blir så dyra att jaktlagen kommer sikta på större djur i stället för små.
Rädslan är att det uppstår en vinterstam med ungdjur som kommer skada skogen utan att producera några kalvar.
- Man kan ju fundera varför Sveaskog ska ligga högre än alla andra företag. Det retar en väldigt mycket. Smärtgränsen håller på att vara nådd, säger jägaren Torbjörn Lindström.
Mindre företag följer efter
Även Jägareförbundet i Norrbotten ställer sig skeptiskt till agerandet.
- Först har Sveaskog haft liten dialog med jaktlagen och sen ett brutalt sätt att säga, nu måste ni skriva under. Det är direktiven från styrelsen som är felaktiga, säger Björn Sundgren hos Jägareförbundet.
Sveaskog prisdrivande
Sveaskog äger cirka två miljoner hektar i Norrbotten och är dominerande på marknaden. Många privata markägare sneglar därför på företagets policy för att ta efter med den egna prispolitiken. Risken finns nu att fler jaktlag förhandlar bort delar av sina jakträttigheter eller minskar arealen på jaktområdena för att klara de nya priserna.
- Det är uppseendeväckande att den stora statliga markägaren är kraftigt prisdrivande. Det är också lustigt att de höjer priserna samtidigt som de driver frågan att det är för mycket älg i skogen som man anser måste skjutas av, säger Björn Sundgren.
Jägarprotester mot Sveaskogs höjningar
I dag startar älgjakten i Norrbotten. Samtidigt slår konsekvenserna av markägaren Sveaskogs prishöjningar hårt mot jaktlagen. Många jägare tvingas nu minska på sin areal och säga bort jakträttigheter - något som kritiker menar kan skada älgstammen.
Björn Sundgren, Svenska jägareförbundet.
Foto:
? Tillgången på älg är varierad i Norrbotten vilket gör det svårt att lägga generaliserande prishöjningar. Stammen är starkare öster och norr om luleåälven och betydligt svagare söder och väster om luleälven. Det finns även stora lokala variationer inom de olika områdena.
? De tre senaste jaktåren har det fällts ungefär 10 000 älgar i Norrbotten varje säsong.
Priserna i Norrbotten har historiskt sett varit lägre än i Södra Sverige på grund av kortare jaktsäsonger, mindre varierat viltbestånd och jaktrestriktioner på grund av rennäringen.
? Arrendepriserna har varit relativt stabila sedan 70-talet fram tills för två år sedan.
Källa: Jägareförbundet Norrbotten