Med den fasansfulla olyckan vid Gautosjö stugby i Laisvall förra året i minnet inleds intervjun med jaktvårdskonsulenten Björn Sundgren. Säkerhetsfrågor är något som det aldrig går att prata för mycket om, menar han.
– Alla olyckor är naturligtvis olyckliga. Men dom är ytterst få. Sedan jägarexamen infördes i Sverige 1985 har olyckorna under jakten minskat drastiskt. Vi har ytterst få olyckor totalt sett, säger Björn Sundgren.
I dag sker högst ett par dödsolyckor i Sverige under jakten, uppger Sundgren. En siffra som pendlade mellan fyra och sex stycken under 1970- och 80-talet.
– Jägarexamen har varit ett jättelyft. Men man ska aldrig vara för säker, så att säga. Det här är något som jägarna, jaktledare, och som i det här fallet i Laisvall, jaktguider, ska ha stenkoll på.
Det gäller bland annat att se till att jägarna inte har laddade vapen då de har människor intill sig.
– Men också att vara noga med "patron ur" och visa att man inte har ett laddat vapen. Att man aldrig slappnar av på det viset, säger Björn Sundgren.
Samtidigt finns det situationer då flera jägare i samvaro har sina vapen laddade. I jakt med stående fågelhund förekommer det bland annat, konstaterar Björn Sundgren.
– Då är det ytterst viktigt att man har koll på varandra. Är det så att man är två stycken på samma ställe som har laddade vapen, då är säkerhetstänket ännu viktigare, säger han.
I jakt med hagelvapen ligger säkerhetsavståndet på upp till 100 meter, menar Björn Sundgren. Men det finns andra faktorer som kan påverka säkerheten.
– Där känns det väl kanske som att svenska jägare har ett högre säkerhetstänk än vad utländska jägare har. De har gärna laddade vapen hela tiden. Om vi nu tar stående fågelhundsjakt, som jag håller på med en del: där går du ju egentligen med öppna, brutna vapen hela tiden. Det är ungefär som på en skjutbana. När hunden står för fågel, då stoppar du i ammunitionen när du går fram. Men är det då någon som är lite för het, eller kommer från en annan jaktkultur, och stoppar i ammunition medan man går. Då finns de här riskerna.
De flesta olyckor som har skett i Sverige de senaste åren är med kulvapen, förklarar Björn Sundgren.
– Man skjuter längs med rågångar, där det är två jaktlag som inte riktigt känner till varandra. Eller att man skjuter längs med vägar och såna saker. Då måste säkerheten vara ännu mer på topp.
Björn Sundgren ger tre konkreta råd till jägarna vad gäller säkerheten.
* Behandla alltid ett vapen som om det vore laddat.
* Undvik laddade vapen tillsammans med andra jägare.
* Var ytterst noga åt vilket håll du skjuter och se till att det finns kulfång när du väl skjuter.
– Jag tycker att nya generationer av jägare på många sätt har blivit säkrare. Jägarexamen har gjort underverk vad gäller säkerheten.