Jägare på Hindersön tar strid mot strövrenar

Strövrenar på Hindersön skapar problem, inte minst vid älgjakten. Det anser Hindersöns viltvårdsområde som efter nederlag hos länsstyrelsen i Norrbotten nu överklagat till förvaltningsrätten.

Hindersöns VVO tar på nytt strid mot strövrenar som uppehåller sig på Hindersön. Jägarna anser bland annat att renarna stör vid den stundande älgjakten. Bilden är tagen vid ett tidigare tillfälle.

Hindersöns VVO tar på nytt strid mot strövrenar som uppehåller sig på Hindersön. Jägarna anser bland annat att renarna stör vid den stundande älgjakten. Bilden är tagen vid ett tidigare tillfälle.

Foto: Privat

Luleå2022-09-02 11:00

I början av augusti lämnade Hindersöns viltvårdsområde i en anmälan till länsstyrelsen gällande sex strövrenar som funnits på ön under sommaren. Enligt rennäringslagen får det inte finnas strövrenar under perioden 1 maj till 30 september. 

Harry Östling, Hindersöns VVO, tycker inte att renägarna håller sig till lagen och de renar som finns på ön skapar problem.

– Renarna äter det som finns på gårdarna. Det är en sak om de håller sig i skogen men de springer runt husen och på sommaren är det mycket barn här och då är det otrevligt. Sedan är det den delen att det förstör älgjakten. Släpper vi ut en hund och det är fem, sex renar på en ö så börjar hunden följa efter renen, säger Harry Östling.

2020 dömdes Gällivare skogssameby, som har renbetesområdet, att betala 100 000 för att de renar som fanns kvar över sommaren inte flyttades. Ärendet hade då gått till förvaltningsrätten.

Stig Persson, ordförande i Gällivare skogssameby, är förvånad över att det ska finnas renar på ön. Samebyn har haft renarna på annat håll i år. Han tror att det kan röra sig om renar som vandrat dit eller renar från en annan sameby.

Planen är att åka till Hindersön.

– Vi ska undersöka men det är inte helt lätt, det är en ganska stor ö och Hindersön är ganska tät, säger Stig Persson.

Stig Persson bekräftar att relationerna med Hindersöns VVO inte är på topp. 

– Men det är dåligt skött från vår sida också, det kommer vi inte undan. Alla kan göra det bättre, säger Stig Persson.

Länsstyrelsen avslog Hindersöns anmälan med hänvisning till att de inte kompletterat med uppgifter om renarna är kvar på ön när detta efterfrågats.

– De ställer frågor som "Är renarna kvar?". Hur tänker de, ska vi ha minutkoll på renarna? Varför ställer de frågan, vi har ju gjort en anmälan, säger Harry Östling.

– Ur vår synvinkel gör länsstyrelsen inte sitt jobb. Allting vad gäller åtgärder fördröjs.

Att länsstyrelsen begär in kompletterande uppgifter är inte ovanligt, enligt Helena Lundström, jurist och tillförordnad enhetschef. Hon var med och fattade beslut men var inte ansvarig handläggare i ärendet och vill därför bara uttala sig i generella ordalag.

– En bedömning görs i det enskilda fallet av den ansvarige handläggaren om det behövs kompletterande uppgifter för att kunna ta beslut, säger Helena Lundström.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!