"Jag vill bli frisk och lära mig acceptera smärtan"
Efter fem månaders väntan fick Viktoria Åberg, 36, komma till smärtrehab.- Jag vill bli frisk, lära mig att acceptera smärtan och få vägledning vad som är bra för mig, säger hon.
Karin Hellsten, chef för smärtrehab vid Sunderby Sjukhus FOTO: Göran Ström
Foto: Göran Ström
- En av eleverna sade: Fröken, ska man se så där sned ut? När jag tittade mig i spegeln såg jag att halva ansiktet hängde, säger hon.
Efter det har Viktoria Åberg undersökts av olika läkare. Ingen har hittat någon orsak till smärtan. Förutom huvudvärken, så har hon smärta, domningar och förlamning i armar och ben.
Smärtan kom som en blixt från klar himmel och efter ett och ett halvt år håller den fortfarande i sig.
I veckan fick hon komma till smärtrehab. Hennes väntetid för hjälpen var fem månader. Hon har förstått att det var snabbt.
- Det här är sista chansen. Det är jättebra. De arbetar i team och man blir inte skickad hit och dit. Det blir en helhet som knyter ihop hela personen.
Sjukgymnasten Dan Johansson visar ett bildspel som förklarar hur smärtan kan sprida sig. Hos Viktoria Åberg har han hittat några problem i ryggen som hon kan arbeta med för att minska smärtan.
- Det är viktigt att man förstår att smärtan kan flytta sig och att det är naturligt. Det hjälper mig när jag träffar andra, som inte förstår, säger Viktoria Åberg.
Viktoria Åberg planerar inte långt fram i tiden.
- Jag tar timme för timme. Just nu funderar jag kring medicinen som jag ska ta för att klara av att köra hem till Älvsbyn.
Att kunna arbeta, om bara 25 procent, är mycket viktigt.
- Jag har tur med en arbetsgivare som ställer upp. Det betyder jättemycket att få komma ut en stund och vara vanlig.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!