"Jag var nära döden"

Efter 20 års hedonism i Backyard Babies höll drogerna på att ta livet av Nicke Borg. Nu är han nykter soloartist, aktuell med konsert i Luleå.- Det känns fantastiskt. En knarkdos till, så kanske hjärtat hade stannat för gott, säger den 37-årige rocksångaren.

Foto:

Luleå2010-10-07 15:41
Den omtumlande sagan om Backyard Babies kan vara över. Redan för två år sedan, i samband med förra - sista? - albumsläppet, kände sångaren Nicke Borg och gitarrhjälten Dregen att de hade nått vägs ände och tog paus på obestämd framtid.
Beslutet visade sig innebära en nytändning för Nicke Borg.
- Jag trodde att det jag behövde ett "break" från musiken - det var precis tvärtom. Helt plötsligt rasslar allt till. Jag upplever en fullständig kreativ bomb nu, säger han.
"Ren och skär rädsla"
Eftersom soloprojektet kallas Nicke Borg Homeland kan man undra om han har levt i exil under alla år i Backyard Babies?
- Faktiskt. I en bandkonstellation, där demokrati råder och många ska bestämma, får låtmaterial och idéer stå åt sidan för kompromisser. Jag har alltid haft låtar som inte har passat Backyard Babies. Det fina med Homeland-konceptet är att det är min "baby". Jag gör precis som jag vill.
Ny musikalisk sida
Digitala debutsingeln Confessions of a criminal mind visar upp en delvis ny sida av honom - en halvakustisk, lugn låt om ett kärlekspar på samhällets skuggsida.
- Det har jämförts med Rolling Stones och Black Crowes, det finns absolut såna referenser. Och jag har alltid skrivit låtarna på akustisk gitarr, så min första turnésväng blir ensam med gitarren.
En utmaning efter att ha lirat med band?
- Ren och skär rädsla, samtidigt en otrolig kick. Det krävs lika mycket av publiken som av mig själv för att det ska bli bra. Och de cirka tio gig jag har i nacken har gått långt över förväntningarna. Folk är nyfikna.
Johnny Cash
Bland viktiga förebilderna finns countrygiganter som Johnny Cash och Steve Earle.
- Jag fascineras av "outlaw"-mannen med gitarr, där har jag mitt hjärta. Men jag vill inte låta pretentiös eller drabbas av hybris. Som svensk är det lite fånigt att jämföra sig med riktiga "bad guys".
Ändå kan han identifiera han sig med artister som har levt vid sidan av samhället, i en tillvaro kantad av kriminalitet och droger.
- Varför sticka under stol med att vi i Backyard Babies "överlevde" både två och tre liv, fler än vad många andra gör. Vi tampades med droger och alkohol, diverse annat.
Vad är det mest kriminella som du har gjort?
- Hm... Vi stal vadderade kuvert för att posta våra första demos (skratt). Nej, det mesta handlar om droger. Förr trodde jag att jag var som mest kreativ när jag var hög. Det låg som en blöt grå filt över mitt liv.
Exakt hur illa var det?
- En knarkdos till, så kanske hjärtat hade stannat för gott. Man är alltid farligt nära döden när man hamnar i ett extremt beteende. Men jag ångrar ingenting, har en lång karriär i ett vildsint rockband och har gjort saker som folk inte kan drömma om.
Nykter och drogfri
I dag ser livet radikalt annorlunda ut. Nicke Borg säger att han är nykter och drogfri sedan två år tillbaka.
- Det funkar fantastiskt bra, det bästa som har hänt mig, även om inget kändes kul i början.
Solokarriären har precis tagit fart. Ep:n Chapter 1 släpps i slutet av oktober och till våren kommer ett album.
Vad som händer med Backyard Babies är oklart.
- Vi vill inte ge några besked om det. Vi har tagit en paus på obestämd tid.
Vad tycker de om dina sololåtar?
- Vi pratar inte med varandra, så jag vet inte.
Gillar Bandit Rock
I kväll är han publikdragare på Fiskekyrkans scen, när Bandit Rock firar etableringen i Luleå.
För Nicke Borg kändes det självklart att medverka, eftersom radiostationen har betytt så mycket för hans och Backyard Babies karriär.
- När vi flyttade till Stockholm på 90-talet, brukade Bandit alltid spela The Stooges klockan 7 på morgonen... Klart vi älskade det. Nu är det delvis en annan grej, men deras slogan "Vi spelar vad vi vill" säger ändå mycket. Och att Bandit blir rikstäckande är ett tydligt tecken på att folk vill höra riktig rockmusik.
Fakta/Nicke Borg
Ålder: 37 år
Bor: I 1700-talshus i byn Möklinta, längs Dalälven, med hustrun Jojjo Borg Larsson. Söker lägenhet i Stockholm via Blocket.
Gör: Var sångare och gitarrist i Backyard Babies i 20 år. Numera solokarriär.
Aktuell: Med singeln "Confessions of a cirminal mind" och ep:n "Chapter 1".
Konsert: Spelar på "Bandit flyttar in" på Fiskekyrkan i Luleå på fredag (8/10). Övriga band är Corroded och Plan Three.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om