- Jag upplever att jag är väldigt populär när jag är ute i länet. Det är många som kommer fram och klappar mig på axeln. När det gäller webben har jag konstaterat att det är samma personer som hela tiden återkommer. Det ser man på namn och signaturer. Det finns en massa yrkestyckare på webben.
Men det verkar lätt uppstå turbulens kring din person. Så har det varit i många landstingsfrågor, samma sak när du var kommunalråd i Jokkmokk. Är det något kring din person som gör att det blir på det här sättet?
- Jag vet inte, men jag känner att jag vill väldigt mycket med mitt politiska uppdrag. jag vill driva på utvecklingen, och då kanske det inte alltid är populärt när man då ser till att fatta beslut som inte alltid går hem. Mycket när det gäller hälso- och sjukvården handlar om att lämna det gamla för att ha råd att satsa på det nya. Tyvärr finns politiker som vill ha både och. Då blir det lätt att stämningar piskas upp, inte minst på webben.
Men den bild man får av dig är att du lätt far för tufft fram. Jag har hittat ett uttalande från din tid som kommunalråd där en politisk motståndare kallar dig diktator?
- Det är väl möjligt att den här bilden finns men jag tycker inte själv att den stämmer. En viktig del i ett politiskt ledarskap är att peka ut den långsiktiga färdriktningen och ibland kan man vara för tidigt ute och folk inte riktigt känner igen sig. Vad är det nu han pratar om, kanske många tänker.
Har kritiken mot dig gått så långt att du någon gång blivit mordhotad?
- Vi har kommit överens om att vi inte ska kommentera hur det ser ut runt omkring oss, i form av hot och liknande. Det är en överenskommelse med de som är ansvariga för säkerheten, säkerhetspolisen.
Det tyder ändå på att du utsatts för hot?
- Det kan förstås inträffa att personer skickar ilskna brev och mail och som ibland går över gränsen, men vi har som sagt kommit överens om att hålla tyst om sådana här saker.
Har du känt dig rädd någon gång?
- Nej, men innan jag tagit mig till mitt rum krävs fem kortdragningar. Det är förstås olyckligt att vi som är politiska företrädare måste stänga in oss mer och mer.
Du har ägnat en stor del av ditt vuxna liv till att vara heltidspolitiker. Vad är det som driver dig till detta?
- Det handlar om mitt stora intresse för samhällsfrågor och det stora intresset av att försöka utveckla dom delar i samhället som kan göra det bättre för medborgare och patienter och givetvis då utifrån min ideologi.
Du har aldrig tänkt tanken att "nu struntar jag i det här och börjar jobba på Konsum"?
- Nej, aldrig någonsin. Jag har alltid trivts i den situation jag har befunnit mig i.
Du fick inte ens den tanken när det avslöjades för väljarna och norrbottningarna att du hade spritproblem?
- Nej. Det var samtidigt ett läge där jag fick ett starkt stöd från mina partikamrater. Det gjorde att jag kunde hantera problemet på ett bra sätt och fortsätta.
Är spritproblemen historia i dag. Sköter du dig, så att säga?
- Jo, absolut. Och i dag är det inte heller någon som tar upp den frågan.
Skulle du överväga att hoppa av politiken om det blev regeringsskifte i landstinget efter höstens val?
- Nej. Alla politiker som ställer upp i ett val respekterar ett valresultat. Det skulle dessutom vara att svika väljarna. Men det kanske skulle leda till att vi som parti skulle tvingas till en omprövning av vår politik.
Vad gör du när du inte tänker politik och jobbar politiskt?
- Då sover jag (skratt). Faktum är att jag mest hela tiden funderar över samhällsfrågor och politiska frågor. Det handlar ofta att inom mig själv analysera en fråga som jag sedan kan ta upp med partiet eller med andra.
Du har en månadsarvode på 63 581 kronor. Tycker du att du gör rätt för den lönen?
- Det måste andra bedöma, men så mycket kan jag säga att jag aldrig har upplevt en 40-timmars vecka. Det är mycket kvällsjobb och engagemang runt om i länet. Och jag skriver inte upp någon övertid eller ob.
Det här är annars en vanlig kommentar att sänka lönen för landstingsråden. Skulle du kunna tänka dig att frysa din lön?
- Det skulle jag väl kunna tänka mig. Möjligtvis skulle det bidra till att skicka ut någon form av moralisk signal ut i samhället.
"Jag upplever att jag är väldigt populär"
Han framstår som en av länets mest utskällde och hatade politiker. Rena spottkoppen. I alla fall om man får tro kommentarer på webben och debattinlägg. Det handlar om det socialdemokratiska landstingsrådet Kent Ögren. Men själv vill han inte kännas vid den beskrivningen.
Landstingsrådet Kent Ögren (S) vill inte kännas vid beskrivningen att han är en av länets mest utskällde och hatade politiker. Foto: martin thelénius
Foto: Martin Thelénius / Expressum
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!