"Jag tror att jag håller på att lyckas"

Kärleken förde henne från Prag till Pajala. Nu driver Pavlina Novakova med stor entusiasm sitt eget café Nova i det tornedalska samhället.-  Jag vill lära Pajalaborna att gå mer på café och det känns som om jag håller på att lyckas, säger hon.

Pavlina Novakova och Renata Dos Santos unnar sig en rast med en kopp kaffe. Alla möbler i cafeet är andrahandsfynd.

Pavlina Novakova och Renata Dos Santos unnar sig en rast med en kopp kaffe. Alla möbler i cafeet är andrahandsfynd.

Foto: Bengt-Åke Persson

Luleå2009-08-31 06:00
Det är ett café med attityd som vi kommer in i på Tornedalsvägen 2 i Pajala centrum. Inga trista plastmöbler här inte. Nej, Pavlina Novakova har satt en mysig personlig prägel på lokalen genom att satsa på aktions-, loppis- och Blocket-fynd. Vi slår oss ner i en plyschsoffgrupp med en gammal äkta matta under.
Runt om på vägghyllor står gamla kopparsaker, plåtburkar och flaskor i olika färger och former.
Kärlek på Internet
Bland tavlorna på väggarna märks några bidrag från Tjeckien.
- Det där är Alfons Mucha-tavlor, säger Pavlina Novakova om tre kvinnobilder som hänger samlade.
Det var kärleken som förde Pavlina Novakova till Pajala. Hon mötte Bengt-Erik Niemi på Internet.
- Han kom och hälsade på hos mig i Prag och sedan kom jag hit och vi bestämde oss för att jag skulle flytta. Det passade mig bra. Mitt jobb höll på att ta slut på grund av att företaget gick dåligt och jag ville gärna satsa på något helt nytt, säger hon.
Nu har de varit tillsammans i åtta år, bor på Älvbrinken och har lille Benjamin, 1,5 år.
- I Prag arbetade jag med administration, som assistent och sekreterare. Men det har alltid varit min dröm att ha ett café, säger hon.
Flytande svenska
Innan hon övertog cafeet i Pajala och gjorde om det hoppade hon in och hjälpte den gamla ägaren med verksamheten. Före det hann hon jobba på Frasse-grillen som hennes svägerska driver tillsammans med sin son, på Pajala Camping och som städerska - bredvid studier i svenska för invandrare.
Nu talar hon svenska flytande med sina gäster på Café Nova och stortrivs med det hon gör. Cafeet erbjuder massor av alternativ när det gäller fika och en hel del matalternativ. Hon tycker om att baka och skulle helst av allt vilja erbjuda hembakt men enligt gällande regler får hon inte baka i lokalerna - gamla banklokaler med personalkök.
- Men en kvinna med kunskap på området ska försöka hjälpa mig så att jag ska kunna baka morgnar och kvällar när vi har stängt, säger hon.
Snabb betjäning
Nu köper hon fikabröd och matbröd från en stor kedja i branschen men också från det lokala bageriet i Korpilombolo.
- Jag köper det mesta av brödet till de mackor vi gör i Korpilombolo och också deras wienerbröd och prinsesstårtor, säger hon.
Hon berättar att hon satsar på bra och snabb betjäning av gäster som kommer för att äta lunch. En salladsbar gör att det går snabbt att plocka ihop olika sallader. Andra snabba lunchalternativ är vanliga mackor, varma mackor och bakad potatis med olika röror.
- När det gäller fikabröd så är kakor min passion. Vi har alltid något med choklad och oftast cheesecake med frukt eller annat gott på, säger hon.
Annan cafékultur
I juni i år var Tjeckiens ambassadör i Sverige, Jan Kára, gäst på Café Nova. Han föreslog Pavlina Novakova att hon skulle importera en sorts världsberömda tjeckiska kakor.
- Det är verkligen goda kakor. De är kexliknande, runda eller trekantiga i många lager med god fyllning. Men jag vet ju inte hur intresserade pajalaborna skulle vara, säger hon.
I hennes hemland finns det en helt annan cafékultur än i Sverige och Tornedalen. Människor där går mycket oftare på fik. Pavlina Novakova hoppas kunna locka tornedalingarna att bli flitigare cafébesökare.
- Jag tror att jag håller på att lyckas, säger hon.
Hon berättar att det är lunchgästerna som hon lever på. Varje vardag kommer cirka 30 sådana. Under sommaren har hon haft många turister och hemvändare som gäster.
- Det fina sommarvädret har gynnat oss. Det har kommit många fler kunder än vad det gjorde förra sommaren.
Hon hoppas att det är som det sägs att de två första åren är "hundår" för egna företagare och att det sedan börjar gå bättre och bli lönsammare.
Har tagit banklån
- Det blir två år i oktober för mig. Då hoppas jag att det här inte bara ska gå ihop utan ge vinst också, säger hon.
Hon har investerat ganska mycket pengar i att förverkliga sin dröm om eget café.
- Jag har tagit ett banklån. Sedan har jag kunnat anställa en person tack vare bidrag från arbetsförmedlingen.
Hennes anställda heter Renata Dos Santos och hon kommer från São Paulo i Brasilien.
- Hon läser svenska för invandrare samtidigt som hon arbetar hos mig. Hon kan läsa på fritiden. Huvudsaken är att hon klarar proven. Hemma i São Paulo arbetade Renata på Mc Donalds så hon vet vad stress är.
- Jag skulle inte klara mig utan Renata. Hon är verkligen duktig, säger Pavlina Novakova.
Känner sig hemma
Pavlina ser framtiden an med stor tillförsikt. Hon känner sig hemma i Pajala. Det hon saknar mest från sitt hemland är Prags utbud av kultur och alla vårens blommande träd.
- Där gick jag mycket på bio, teater och utställningar. Här är utbudet begränsat. Teatern är ibland på meän kieli och det förstår jag inte.
- Vintern är så lång här. Det tar en evighet innan snön försvinner. Annars älskar jag tiden när snön kommer och det blir ljust och soligt. Då åker jag ofta skidor. Vi har ett spår alldeles där vi bor, säger hon.
Mån om varje person
Pavlina Novakovas föräldrar har varit och hälsat på i Pajala. Pappan tycker att dottern har hamnat på ett alldeles underbart ställe. Mamma tycker att hon bor för långt borta och saknar henne väldigt mycket.
- Men i september åker vi ner till dem och stannar i tio dagar. Då tar Renata hand om allt här, säger Pavlina Novakova och skyndar i väg för att ta hand om sina gäster.
Hon är mycket mån om varje person som kommer till Café Nova.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om