– Till min fasa upptäckte jag att Sverige nu har enormt höga siffror. Nästan 50 barn per 100 000 barn insjuknar varje år. Det är extremt allvarligt.
Ludvigsson har skrivit i tidskriften Diabetes Care om resultatet av sin studie. Han skriver att ökningen av antalet insjuknade sker i åldrarna 10 till 17 år, medan siffrorna faktiskt minskar i åldrarna 0 till 9 år. Men totalt sett ökar alltså antalet insjuknade för varje år.
Anton Niemi, 23 år, fick diabetes när han skulle fylla 10 år. Han låg hemma i vattkoppor och halsfluss. Och, som det skulle visa sig, typ 1-diabetes.
– Jag gick ner 13 kilo på två veckor.
Problemet var att det inte misstänktes att Anton Niemi hade fått diabetes. När han till slut fördes till Sunderby sjukhus, låg hans blodsockerhalt skyhögt. I fortsättningen skulle han bli beroende av tillfört insulin eftersom hans kropp inte kunde producera insulin själv. Ändå är han inte bitter.
– Jag ser inga svårigheter med sjukdomen, bara möjligheter. Jag mår jättebra och jag hade inte mått bättre utan den här grejen på armen.
Han syftar på insulinpumpen, för dagen på hans vänsterarm. Den tillför det insulin hans kropp behöver, dels i basaldoser och dels i bolusdoser. Basaldosen är den han behöver över hela dygnet, bolusdoserna bestämmer han själv med utgångspunkt från vad han äter kontra hur mycket han tränar.
– Äter jag en chokladboll behöver jag tillföra insulin nog för 55 kolhydrater.
Han tror på Ludvigssons forskningsresultat, att fler och fler drabbas.
– Det blir vanligare och vanligare i Sverige. Därför måste vi lägga ner resurser på att hitta ett botemedel.
När Anton Niemi insjuknade som 9-åring, fick han ligga två, tre veckor på sjukhus. Sedan var det dags för skolan igen.
– Det kändes inte som om någon större grej, det var bara att vänja sig. Jag hade 14 klasskamrater som höll koll på mig.
Det Anton kände att han saknade, framför allt i tonåren, var någon att prata med som hade liknande erfarenheter. Därför var han med och startade Ung diabetes, för unga diabetiker i Luleå, Piteå och Boden. Där hittar han kamrater och erfarenheter om han undrar över något.
– Det var skönt att få någon att prata med, för jag var ensam i min närhet om att ha sjukdomen.
– Puberteten kan vara svår, för du växer och blir större. Då behöver din kropp mer insulin, det kommer att kännas som om du har en förkylning hela tiden.