Förra gången NSD träffade Aina Jönsson var för tre år sedan. Då var hennes dröm att få en plats på det planerade trygghetsboendet Rödkallen på Örnäset. Aina Jönsson var själv med om att skapa äldreboendet Rödkallen i början av 1990-talet, hon tog själv första spadtaget.
Men i stället flyttade hon hundra meter till lägenheterna på Vinkelgränd för några månader sedan. Huvudsaken var att hon fick tillgång till hiss. Efter 25 år som städare på Robertsviksskolan tog ryggen och benen slut.
– Det var två trappor där och det blev för tungt, säger Aina Jönsson.
– Här trivs jag jättebra.
Med flytten kan hon äntligen lägga sorgen efter sin döda man bakom sig och gå vidare. Aina Jönsson har fått erbjudande att komma till det nya vård- och omsorgsboendet på Bergviken. Men hon tackade nej.
– De är så sjuka där. Min man låg på Malmuddsgården och de var jättebra där. Han trivdes där. Men det var så många senila och ibland sa han att han ville hem, säger hon.
Drömmen om att flytta till trygghetsboendet, Luleås första, har ändrats. 700 personer vill åt de 42 lägenheterna som invigdes för två veckor sedan.
– Sen kostar det för mycket. 6 000 kronor mot 4 000 kronor här, säger Aina Jönsson.
För Luleå kommun är Aina Jönsson en dröm. I kommunens nya äldrestrategi ingår att allt fler äldre ska klara sig hemma längre.
– Äldreomsorgen behöver utvecklas. Strategin möjliggör för människor att bo kvar hemma. Det hela började med att vi insåg att det fanns för få boendealternativ för äldre, det var antingen egna hem eller boenden, säger Margreta Bladfors-Eriksson (S), ordförande i socialnämnden i Luleå kommun.
– Vi ser det här som ett vinna-vinna-koncept. Dels myndigförklarar vi de äldre och ger möjlighet att styra sitt åldrande men också att få en vård och omsorg när den dagen kommer.
Resultatet blev satsningen på trygghetsboenden som nu pågår. Men det finns andra skäl. En plats på ett omsorgsboende kostar 600 000 kronor. Samtidigt ökar Luleås gamla. Enligt den rapport som kommunen tagit fram kommer invånarna över 80 år att vara 42 procent fler år 2020. Även det har fått kommunen att agera.
– Det kan bli mindre dyrt. Om vi skulle fortsätta jobba som vi alltid gjort skulle det naturligtvis bli dyrare, men det skulle inte bli bättre för det. Med det här blir det både bättre och mindre kostsamt.
Samtidigt kommer en större tyngd att läggas på hemtjänsten.
– Det vi jobbar med nu är att bygga upp en hemtjänst för framtiden. Målet är att hemtjänsten blir navet för alltihopa, säger Margreta Bladfors-Eriksson.
Aina Jönsson har tackat nej till hemtjänst. Hon tar bussen till Hertsön för att söka umgänget i kyrkan, trots att många av hennes bekanta är borta. Varje tisdag äter hon lunch på mötesplatsen.
– Jag måste klara mig. Nog får jag hemtjänst om jag vill, men så länge jag är klar i knoppen klarar jag mig. Jag vill stiga upp när jag vill. Om jag inte klarar mig och träffar andra blir jag senil, säger hon.