"Jag känner för de yngre som drabbas"

Besinna er. Det är Hertsö-läraren Lennart Petterssons budskap till den ledningen i Luleå kommun.- Tråkigt, säger han om dem som förlorar sina jobb.

"Det gungar hit och dit. Det finns så mycket oklarheter", säger Hertsöläraren Lennart Pettersson som hoppas på en hearing om skolan i Luleå kommun. FOTO: Bengt-Åke Persson

"Det gungar hit och dit. Det finns så mycket oklarheter", säger Hertsöläraren Lennart Pettersson som hoppas på en hearing om skolan i Luleå kommun. FOTO: Bengt-Åke Persson

Foto: Bengt-Åke Persson

Luleå2009-01-20 06:00
Vad blir det för kvalitet på skolan i en stad som gärna kallar sig framtidsstad. Där det dessutom väntar stora pensionsavgångar om fem till sex år.
- Det blir en skev fördelning i åldrarna. De som ska ta över då har inte skolats in, säger Lennart Pettersson som undervisar i svenska och samhällsorienterade-ämnen.
Enligt honom har statliga myndigheter lyckats bättre när det gäller att säkra framtiden.
- Kommunen har dålig framförhållning, säger han och ger exempel på att prognosen för Hertsöskolan slog fel på 30 elever i höstas. Skolan hade då byggt upp en organisation på felaktiga uppgifter.
- Vi fick tvärt slå ihop klasser. Fem åttor blev fyra, säger han och betonar att en och en halv tjänst försvann. Men att skolan får stå
för kostnaden året ut - att besparingen därmed inte gjorde någon nytta.
- Underskottsbudgeten tickar på. Det blir ytterligare besparingar till hösten.
Pensionslösningar
För att kunna erbjuda yngre lärare så skulle han vilja att Luleå kommun erbjuder pensionslösningar och mentorskap. Att äldre lärare på halvtid hjälper yngre.
Lennart Pettersson, som utexaminerades för 32 år sedan, har varit verksam på Hertsöskolan i 21 år. De senaste åren har han märkt av att det tajtats till hela tiden, mindre resurser till elever med speciella behov. Trots att skolan har krav på sig att uppnå bättre resultat.
- Nu gäller parollen håll budget, säger han om de direktiv som skolledningen följer på uppmaning av kommunalrådet.
Skolchefen stannade...
Han är också förvånad över att skolchefen stannade kvar, trots att kommunalrådet dömde ut hans beräkningar för hur många tjänster som måste bort.
- Han vek ner sig och diskussionen föll ihop som en sufflé.
Efter demonstrationen i december blev det för Pettersson uppenbart att det finns för mycket oklarheter kring skolan. Därför står en hearing - för att öka kunskapsnivån - överst på hans önskelista.
Uppsägningarna leder till en flyttkarusell bland anställda, då hela kommunen ses som en grupp.
- Jag känner för de yngre som drabbas. Vi äldre sitter i orubbat bo och får till och med skattesänkningar.
Lennart Pettersson befarar att fyra till fem personer kan beröras på hans skola. Att det tar sin tid att bygga upp relationer till elever och föräldrar.
Folk mår dåligt
- Det är ingen kul situation vi nalkas, säger han och skulle gärna se att Skolverket synar vilka konsekvenserna blir. Att han redan märkt av att folk mår dåligt och att arbetsglädjen försämrats.
Trots allt ångrar han inte yrkesvalet:
- Jag blir nästan lyrisk när det går hem det man förklarat...
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om